Život
28.01.2022. 20:05
Tanjug

Najjači na svetu

Neverovatno: Lepak koji može da izdrži 130 kg tereta

Carpenter,Gluing,Pieces,Of,Wood,Together
Izvor: Shutterstock

Tim naučnika Nacionalne laboratorije Oak Ridge američkog Ministarstva energetike ORNL uspeo je da uobičajenu plastiku iz domaćinstva pretvori u lepak za višekratnu upotrebu, čija mala količina može da drži teret od čak 130 kilograma.

Novi lepak se može reciklirati i zadržava svoje performanse na temperaturama do 200 stepeni, pa se može aplikovati i na visokim temperaturama, prenosi portal Građevinarstvo.

Kako je navedeno, prednosti lepka u industriji i zaštiti životne sredine su u uštedi resursa i smanjenju otpada.

Njime se mogu vršiti popravke ili ispravljati skupe greške, a onda se može ponovo obraditi za novu upotrebu u izazovnim aplikacijama.

Istraživači su kao polaznu tačku koristili polistiren-b-poli(etilen-ko-butilen)-b-polistiren ili SEBS, gumeni polimer, koji se može naći u četkicama za zube, ručkama upravljača i pelenama.

Naučnici su ga opremili novim moćnim svojstvima promenom njegove hemijske strukture i korišćenjem tehnike spajanja nanočestica silicijum dioksida i polimera uz pomoć jedinjenja zvanih borni estri.

Kao rezulatat dobijen je novi umreženi kompozitni materijal, nazvan SiNP, a dinamičkim umrežavanjem postiže se premošćavanje tipično nekompatibilnih materijala.

Borni estri su ključni za ponovnu upotrebu lepka jer omogućavaju da se umrežene veze formiraju i prekidaju više puta.

Ove umrežene veze se zapravo pomeraju unutar novog materijala, što mu omogućava da prianja na površine dovoljno snažno da kvadratni centimetar može da izdrži otprilike 130 kg tereta.

Testovima žilavosti i pokušajima odvajanja materijala silom, utvrđeno je da ovaj lepak prevazilazi sve komercijalno dostupne lepkove i da je jedan od najtvrđih ikada napravljenih materijala.

Kako je preneseno naučniči su objasnili da je jak lepak teško dizajnirati jer mora da bude i fleksibilan, te je izazov bio dodati čvrstinu fleksibilnom materijalu, a da ne izgubi na snazi.

Pretpostavka je da će naći primenu u vazduhoplovstvu, automobilskoj industriji i građevinarstvu, te se s toga sada radi na komercijalizaciji i poboljšanju tehnologije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Advances.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Verovali ili ne: Napravljen veštački mesec
Mesec

Kina

13.01.2022. 21:05

Verovali ili ne: Napravljen veštački mesec

Naučnici u Kini su napravili istraživačko postrojenje u kojem se nalazi "veštački mesec", a koje omogućava simuliranje uslova niske gravitacije na Zemlji za male predmete.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve