Život
06.10.2023. 11:32
R.E.

Narges Mohamadi

Saopšten dobitnik Nobelove nagrade za mir

nobel
Izvor: Shutterstock

Nobelova nagrada za mir 2023. godine dodeljena je iranskoj aktivistkinji Narges Mohamadi, koja trenutno služi zatvorsku kaznu u Teheranu.

U obrazloženju Komiteta je navedeno da je Narges Mohamadi nagradu dobila zbog svoje "borbe protiv represije nad ženama u Iranu, kao i borbe za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve". 

Mohamadi, 51-godišnja aktivistkinja i novinarka, je potpredsednica Centra za odbranu ljudskih prava koji je osnovala Širin Ebadi, takođe nobelovka. Više puta osuđivana i zatvarana tokom 25 godina borbe protiv obaveznog vela za žene i protiv smrtne kazne.

Ona je više od godinu dana u zatvoru Evin u Teheranu.

Mohamadi je nagrađena godinu dana nakon velikih protesta u Iranu zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, preminule nakon hapšenja u Teheranu zbog nepoštovanja kodeksa oblačenja.

Povodom odluke Nobelovog komiteta, porodica Narges Mohamadi je saopštila da je reč o "istorijskom trenutku".

"Nagradu posvećujemo svim Irancima, a posebno iranskim ženama i devojkama koje su inspirisale ceo svet svojom hrabrošću i borbom za slobodu i jednakost", navodi se u pismu koje je u ime porodice potpisao muž Narges Mohamadi, Tagi Rahmani.

 

1
Izvor: DPA / ARIFOTO UG

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dobili su Nobela za hemiju, a imena im "procurila" u javnost pre objave
1

Kraljevska akademija

04.10.2023. 13:25

Dobili su Nobela za hemiju, a imena im "procurila" u javnost pre objave

Troje naučnika koji se bave istraživanjima u Sjedinjenim Američkim Državama dobitnicu su ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju za "otkriče i sintezu kvantnih tačaka", saopštila je Švedska kraljevska akademija za nauku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve