OKRENI SE PRIRODI: Ugasi svetlo na sat vremena

OKRENI SE PRIRODI: Ugasi svetlo na sat vremena

EPA/LAURENT GILLIERON


Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je građane Srbije da se u subotu priključe akciji “Sat za našu planetu”, i u znak podrške od 20.30 do 21.30 sati isključe svetla u svojim stanovima i kućama.

Tako će se dati podrška najvećem globalnom pokretu za zaštitu prirode i svetska javnost upozoriti na neophodnost racionalnog korišćenja energije, očuvanja prirodnih resursa i smanjenjnje gasova sa efektom staklene bašte.

Ovogodišnji slogan akcije Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) je “Okrenimo se prirodi”, što je poruka da je moguće nešto preduzeti protiv klimatskih promena.

 EPA-EFE/HAYOUNG JEON

EPA-EFE/HAYOUNG JEON

“Aktuelna situacija nastala usled pandemije koronavirusa COVID 19 ukazuje na to koliko je čovek moćno ali istovremeno i ranjivo biće – zavisno od prirode i nerazdvojni deo nje”, konstatuje se u saopštenju Ministarstva.

Povezane vesti – MOŽE LI JEDNA GLJIVA DA SPASI PLANETU? Otkrivena pečurka koja jede plastiku

Dodaje se da je sada više nego ikada potrebno da se udruži u akcijama da se zaustavi proces degradacije prirode i narušavanja prirodnih ekosistema, ublaže posledice neodržive eksploatacije prirodnih resursa, i efikasno povede borba protiv klimatskih promena.

“Republika Srbija je u uključena u najznačajnije međunarodne inicijative u globalnoj borbi protiv klimatskih promena, a u nacionalnim okvirima pripremljen je zakonodavni okvir za primenu standarda i mera za smanjenje posledica klimatskih promena kroz različite društvene i privredne sektore”, konstatuje Ministarstvo.

 EPA-EFE/DAVID HECKER

EPA-EFE/DAVID HECKER

Navodi se i da svet mora da deluje jedinstveno i odmah u zajedničkom odgovoru na klimatske promene.

“Svako od nas štedljivim korišćenjem energije, vode, smanjenjem sopstvenog ekološkog otiska i brigom o prirodi može dati lični doprinos očuvanju Planete i života na njoj”, konstatuje Ministarstvo.

Povezane vesti – VERUJTE OČIMA I PLUĆIMA: Koliko je zaista zagađen vazduh u Srbiji?

Uz isključivanje svetla u subotu od 20.30 do 21.30 sati, i virutuelno glasanje za našu Planetu, svaki građanin će postati deo prenošenja važne poruke da zajedno možemo da stvorimo budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom, poručilo je Ministarstvo.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar