“OTKRIĆE OBEĆAVA”: Vakcina moguća do kraja godine, potrebne tri stvari

“OTKRIĆE OBEĆAVA”: Vakcina moguća do kraja godine, potrebne tri stvari

EPA-EFE/FAROOQ KHAN


Moguća vakcina Univerziteta Oksford mogla bi da se pojavi do kraja godine, ali nije sigurno da će se to dogoditi, objavio je u utorak vodeća laboratorija za razvoj vakcina.

Eksperimentalna vakcina, za koju je licencirana farmaceutska kompanija AstraZeneca, aktivirala je imunološki sastav u ranoj fazi kliničkih ispitivanja, pokazali su rezultati ispitivanja objavljeni u ponedjeljak, dajući nadu da bi vakcina mogla da bude spremna do kraja godine, prenosi Index. hr.

shutterstock

shutterstock

Vakcina do kraja godine, ali bez garancije na taj rok

“Moguće je izaći s vakcinom do kraja godine, ali apsolutno ne možemo da garantujemo da će se to dogoditi jer su nam potrebne tri stvari”, rekla je Sarah Gilbert za BBC.

“Vakcina mora da se pokaže kao delotvorna u kasnijim fazama kliničkih ispitivanja, potrebno je proizvesti velike količine i regulatorna tela bi trebalo da pristanu da izdaju brzo dozvolu za upotrebu u hitnim slučajevima”, objasnila je Gilbert.

“Sve to mora da se dogodi i poklopi pre nego što se krene u vakcinisanje velikog broja ljudi”, istakla je.

Vakcina za koronavirus razvijena na Oksfordu se pokazala sigurno 

Dan ranije BBC je javio da je vakcina protiv koronavirusa koju je razvio Univerzitet u Oksfordu sigurno i da aktivira imunološki sastav.

Povezane vesti – VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?

Ispitivanje na 1077 ljudi pokazalo je da su nakon vakcinisanja proizveli antitijela i bela krvna zrnca koja se mogu boriti protiv koronavirusa.

 EPA-EFE/XINHUA/JU PENG MANDATORY CREDIT XINHUA EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA-EFE/XINHUA/JU PENG MANDATORY CREDIT XINHUA EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

“Otkriće puno obećava, ali je još uvek prerano reći da li je dovoljno za zaštitu od bolesti pa se nastavlja studija Oksforda i farmaceutske kompanije AstraZenece”, javio je BBC.

Neviđeno kratki rok razvijanja vakcine

Vakcina ChAdOx1 nCoV-19 razvijena je u dosad neviđeno kratkom vremenskom roku. Sastoji se od genetski uzgojenog virusa koji inače uzrokuje običnu prehladu kod čimpanzi.

Povezane vesti – NJUJORK TAJMS: Naučnici tvrde da se korona prenosi vazduhom

Britanska vlada već je naručila više od 100 miliona doza.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar