GRANICA LJUDSKE IZDRŽLJIVOSTI: Sagorevanje 4.000 kalorija dnevno je limit

GRANICA LJUDSKE IZDRŽLJIVOSTI: Sagorevanje 4.000 kalorija dnevno je limit

foto: Shutterstock


Naučnici su analizirajući maratonske trke otkrili da je krajnja granica ljudske izdržljivosti za prosečnu osobu da sagori 4.000 kalorija dnevno, piše Jutarnji list.

Uzevši za meru brzinu metabolizma u stanju mirovanja, naučnici su utvrdili da telo može izdržati opterećenje koje je 2,5 puta veće od brzine metabolizma u mirovanju i da da svako opterećenje veće od toga nije dugoročno održivo.

Pročitajte još – Trenirajte napolju i prevaziđite sopstvene strahove

Zanimljivo je kako su naučnici američkog Sveučilišta Duke utvrdili da su trudnice pravi šampioni izdržljivosti, jer žive na granici opterećenja s kojim se ljudsko telo može nositi. Konkretno, prema merenjima, žene u drugom stanju koriste energiju 2,2 puta brže nego u stanju mirovanja.

Istraživanje je započeto s proučavanjem trkača koji su učestvovali u trci “Race Across the USA”, pri čemu su istrčali gotovo 5.000 kilometara u 140 dana. Primećeno je da postoji povezanost između dužine trajanja sportskog događaja i potrošnje energije – što događaj duže traje, tim je teže sagoreti kalorije. Kad se radi o kratkim vežbama, ljudi se mogu nositi s energetskom potrošnjom daleko iznad brzine njihovog metabolizma. Na duže staze to nije održivo.

Pročitajte još – Muzika koje će vam podići motivaciju za trening na maksimum

Naučnici smatraju da njihov zaključak o 2,5 većoj maksimalnoj izdržljivoj brzini sagorevanja energije zavisi o ljudskom probavnom sistemu, više nego o srcu, plućima ili mišićima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar