Život
06.01.2022. 19:25
Tanjug

Svečano i radosno

Paljenje Badnjaka u Beogradu, Nišu, Novom Sadu (FOTO)

Novi Sad, 6. 1. 2022.
Izvor: FOTO TANJUG / NENAD MIHAJLOVIC

Ispred Hrama Svetog Save i ove godine su tradicionalno, na Badnje veče, zapaljeni badnjaci koji su prethodno osvešćeni tokom službe koju je služilo sveštenstvo tog hrama, a predvodio vladika Stefan. Takođe, badnjaci su zapaljeni i u pravoslavnim hraomovima širom Srbije.

Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj vernika, među kojima je bilo dosta dece.

Službu kojom su badnjaci osvešteni uveličalo je pevanje crkvenih pesama, koje slave rođenje Isusa Hrista, u izvođenju crkvenog hora.

Vladika Stefan poručio je da je u slavu rođenja Isusa Hrista zapaljeno hrastovo drvo, koje je najzdravije i najsnažnije u našem rodu i našem narodu, a simbol je beskrvne žrtve koju svake godine prinosimo zato što želimo da sve što nije dobro ostavimo iza nas, a da nam Bog pošalje svaki blagoslov.

On je poručio vernicima da se večeras proslavlja najveće rođenje u istoriji čovečanstva i istakao da je to istinito i realno rođenje.

"Mi rođenje Isusa Hrista doživljavamo kao nešto realno, ne samo zato što smo pobožni već zato što je to istinsko rađanje. Svi zajedno ovde okupljeni prizivamo blagoslov i očekujemo da se u našim srcima i našoj duši rodi svaka dobra misao i da dočekamo to rođenje noćas i sutra u svim krajevima u kojima naš narod živi - od Australije, Kanade....do mesta gde je rođen i gde je živeo do sada najveći Srbin Sveti Sava", rekao je vladika.

Pozvao je sve vernike da u hramu zajedno dočekaju rođenje Isusa Hrista i pozdravio ih na tradicionalan način: "Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!"

Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar večeras proslavljaju Badnje veče, koje se obeležava unošenjem badnjaka u domove i porodičnom posnom večerom.

U svojim domovima ili crkvi vernici dočekuju Božić.

U Hramu Svetog Save večeras će biti služena ponoćna božićna liturgija, dok će svečanu božićnu liturgiju sutra od devet časova u tom hramu služiti patrijarh Porfirije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve