Život
06.01.2022. 10:33
Tanjug

Mitropolit

Joanikije podsetio na divan božićni običaj

božić, badnjak, 6. 1. 2022.
Izvor: FOTO TANJUG / NENAD MIHAJLOVIC

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije uputio je Božićnu poslanicu u kojoj poziva sve da se objedine u duhovnoj radosti i međusobnom miru i ljubavi oko kolevke Bogomladenca Hrista da bi se, kako poručuje, naše "ohladnele duše ugrejale ognjem Duha Svetoga".

"Neka taj oganj spali trnje greha, pakosti, zlopamćenja i osvete, da se oslobodimo i očistimo od svake zlobe i mržnje. Oprostimo za sve bližnjima svojim i od njih zamolimo oproštaj za sve čime smo ih uvredili da bismo od Boga dobili oproštaj i obnovili se u banji Božijeg milosrđa", poručio je mitropolit u Poslanici, objavljenoj na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Istakao je da u Crnoj Gori postoje mnogi nagomilani problemi koji se, kako navodi, mogu rešiti jedino bratskim dijalogom, međusobnim razumevanjem i uvažavanjem.

"Taj dijalog će biti uspešan ukoliko se, u skladu sa Jevanđeljem Hristovim, svi budemo odrekli, makar koliko je to neophodno svoje sujete, uvredljivosti, zlopamćenja i sebičnosti, pokazujući dobru volju i spremnost da opšti interes stavimo iznad svoga pojedinačnog", naveo je i poručio:

"Mi se usrdno molimo da sve one koji su na najvećim državnim položajima Bog prosvetli mudrošću, istrajnošću i dobrotom, da zajedničkim naporima časno obavljaju svoje dužnosti koje im je narod poverio i Crnu Goru ispune mirom, pravdom, znanjem, radom i sveopštom sigurnošću".

Naveo je da ovaj Božić proslavljamo skromno i molitveno, raspoređujući svete službe u većem broju hramova i u različitim terminima, da bi na takav način što više izašli u susret svima vernima i izbegli veća okupljanja u isto vreme na jednom mjestu. "Uvereni smo da ćemo ovim postupkom doprineti suzbijanju opasne epidemije korona virusa", poručio je mitropolit i pozvao na molitvu za sve bolesnike koji boluju od korona virusa i d drugih teških bolesti.

Pozvao je na molitvu za lekare i medicinsko osoblje, koji se, izlažući sebe opasnosti kao na bojnom polju svakodnevno hrabro bore za spasenje ljudskih života.

"Podelimo sa njima i sa svima bližnjima celokupnu odgovornost, teškoće i ograničenja koje nam nameće opasnost sveopšte epidemije. Podnesimo ovo iskušenje hrišćanski i sa nadom da će nam Gospod dati brzo izbavljenje", naveo je mitropolit Joanikije.

Podsetio je i na divni narodni običaj da se pred Božić sa svima izmirimo u ime Bogomladenca Hrista koji nas je, kako kaže, izmirio i sa Bogom i sa ljudima.

"Utvrdivši taj Božanski mir možemo jedni sa drugima bratski razgovarati i dogovarati se, deliti odgovornost sa bližnjima za kvalitet života od porodice kao osnovne ćelije društva do škole, svih važnih institucija i države", naveo je mitropolit.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
29.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve