Život
07.03.2023. 15:40
R.E

Saveti

Kako da odaberete najbolje patike za trčanje

Trčanje
Izvor: Shutterstock

Kada se radi o trčanju, patike koje biramo su najvažniji deo cele opreme. Važno je da podržavaju stopalo, ali i da budu dovoljno fleksibilne i lagane. Na tip patike koji vam treba utiče mnogo stvari - telesna težina, načina trčanja, oblik stopala... Pročitajte kojih je to pet osnovnih vrsta patika za trčanje.

Lagane patike za trčanje

Napravljene sa manje debelim đonom, služe da se ostvari bolji kontakt stopala sa površinom po kojoj se trči. Ove patike najbolje su za one koji se bave brzim trčanjem, sprintom ili intenzivnim kardio vežbama, u kojima je potrebno da prave puno brzih pokreta. Međutim, baš zbog toga što su konstruisane bez pune podrške za stopla, ne preporučuju se početnicima, kao ni za regularno trčanje ili džoging napolju, jer mogu povećati rizik od povrede.

Patike za trčanje po neravnom terenu

Sasvim su suprotne prethodnom modelu. Pružaju odličnu podršku stopalu i skočnim zglobovima, čak i na najizazovnijim terenima. Pogodne su za šumske staze pune blata, trave, korenja i kamenčića i ne dozvoljavaju da se stopalo iskrene na neravnini. Ukoliko volite da trčite napolju ili da šetate šumama, ovakve patike su odličan izbor.

Stabilne patike za trčanje

Preporučuju se onima koji imaju normalan ili viši svod stopala. Sadrže dovoljno potpore na srednjem delu đona. Ovakve patike sprečavaju prekomernu pronaciju stopala, odnosno savijanje ka unutra ili ka spolja. Ovaj proces je normalan kod svih ljudi, međutim pri trčanju se može dogoditi nekontrolisan pokret i doći do povrede. Zato su ovakve patike korisne jer mogu pomoći u sprečavanju ili barem smanjenju prekomerne pronacije, nudeći više podrške za stopalo i skočni zglob tokom hodanja i trčanja, piše Runner's Blueprint.

Patike za kontrolu pokreta

Služe kako bi dodatno sprečile uvijanje stopala ka unutra tokom hodanja i trčanja. Posebno su pogodne za one sa ravnim tabanima, kod kojih se najčešće javlja ozbiljan vid pronacije ka unutra. Ove patike su obično čvršće od prosečnih i napravljene su sa širokim đonom kako bi se ograničilo prekomerno kretanje stopala tokom trčanja. Takođe se preporučuju osobama sa većom telesnom masom koji traže cipele koje pružaju visoku stabilnost i izdržljivost.

Patike sa jastučićima na đonu

Većina cipela sa jastučićima napravljena je sa karakteristikama disperzije šoka u đonu i/ili međuđonu obuće - obično u predelima pete ili prednjeg dela stopala. One ne pružaju dodatnu podršku samom stopalu, već pomažu u optimalnom raspoređivanju težine i šoka pri kontaktu sa površinom na kojoj se trči. Tipično se savetuju onima koji imaju visok svod stopala, jer njima obično nije potrebno mnogo podrške i korekcije pri pravljenju pokreta.

Zaključak - kada se radi o biranju patika potrebno je proceniti koji od faktora su najvažniji za svakoga pojedinačno. Tip stopala utiče mnogo, ali i namena, kao i nivo fizičke spremnosti osobe koja če ih koristiti. Zato je važno da osim istraživanja i određivanja ličnih parametara, svako proba patike koje namerava da kupi, jer se osećaj hodanja u njima razlikuje i među modelima iste kategorije.Takođe, mnoge sportske radnje koje se fokusiraju na trčanje imaju testove koji će vam pomoći da izaberete najbolje patike za vaše potrebe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve