Život
28.11.2022. 13:10
R. E.

Božićni post

Počeo post - da li znate ko sve posti kada i mi?

bogorodica, ikona, crkva, slava
Izvor: Shutterstock

Božićni post je počeo i traje šest nedelja - do 6. januara.

Pravoslavni hrišćani praktikuju ovaj običaj, koji podrazumeva uzdržavanje od hrane životinjskog porekla, u određenom periodu.

Post je prisutan u mnogim religijama širom sveta i može biti potpuni, koji podrazumeva apsolutno uzdržavanje od jela i uzimanje samo vode, ili delimični, kada se vernici uzdržavaju samo od određene vrste hrane.

Post može biti danonoćan, kao u pravoslavlju, ili se može upražnjavati samo u određeno doba dana, kao što to rade muslimani tokom meseca Ramazana. Samo tokom jednog dela dana poste i budisti, a oni se uzdržavaju od hrane od podneva do sledećeg jutra.

Božićni post, osim vernika Srpske pravoslavne crkve, praktikuju i pripadnici Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora.

Pravoslavni hrišćani veruju da je post prvi korak na putu spasenja, a kada se posti važno je da se pronađe mera u svemu, ne samo u hrani.

Pravoslavna crkva smatra da tokom posta čovek treba da se nauči da se suzdržava, ne samo od mrsne hrane, već i od zlobe, besa, uvreda, loših misli i dela...

Post pre svega ima duhovni smisao i nije dovoljno da bude samo telesni.

Božićni post je jedan od četiri velika godišnja posta, pored Vaskršnjeg, Petrovskog i Gospoinskog. Smatra se da su Božićni i Petrovski manje strogi od druga dva.

Tokom Božićnog, sredom i petkom se posti na vodi, što znači da se jede samo hrana pripremljena bez ulja (na vodi), a drugim danima je dozvoljeno jesti jela pripremljena na ulju.

Ribu je dozvoljeno jesti samo subotom i nedeljom. Vernici koji slave Svetog Nikolu 19. decembra, mogu tog dana jesti ribu, čak iako slava ne pada u subotu ili nedelju.

Riba je dozvoljena i na Vavedenje Presvete Bogorodice 4. decembra. Vino je takođe dozvoljeno svim danima osim srede i petka.

Poslednja nedelja pred Božić je najstroža i tada se posti samo "na vodi", dakle hrana se sprema bez ulja svih sedam dana.

Mnogi ljudi smatraju da tokom posta treba da gladuju i da se u potpunosti odreknu uživanja u hrani. Međutim, post podrazumeva uravnoteženu i raznovrsnu ishranu namirnicama biljnog porekla.

Gladovanje može biti opasno i veoma loše za zdravlje. Ukoliko primetite da se osećate malaksalo i da nemate energije za svakodnevne aktivnosti, verovatno ste preterali sa uzdržavanjem od hrane i treba da prilagodite jelovnik svojim potrebama i ritmu života.

Da li Vi postite? Da li imate neki zanimljiv savet ili recept? Pištite nam u komentarima...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Đurđic - nije crveno slovo, ali...
Sveti Đorđe, Đurđic

Sveti Đorđe

16.11.2022. 02:15

Đurđic - nije crveno slovo, ali...

Hrišćanski praznik Đurđic proslavlja se 16. novembra, a povodom sećanja na prenos moštiju Svetog Đorđa iz Nikomidije (sadašnji Izmir) u Palestinu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve