Život
05.12.2021. 13:33
Tanjug

Francuska

Posle 8 godina podeljeno drago kamenje sa Monblana

blago
Izvor: Shutterstock

Metalna kutija sa smaragdima, rubinima i safirima decenijama zakopana na glečeru francuskog Monblana podeljena je osam godina nakon otkrića između francuskog planinara koji ju je pronašao i lokalnih vlasti.

Kako prenosi BBC, francuski planinar je naišao na drago kamenje 2013. godine, a ono je ostalo skriveno u metalnoj kutiji koja je bila na letu indijskog aviona koji se srušio u udaljenom predelu pre oko 50 godina.

"Drago kamenje je ove nedelje podeljeno na dva jednaka dela, koja se procenjuju na 150.000 evra", rekao je za AFP gradonačelnik Šamonija, Erik Furnije.

On je rekao da je veoma srećan što se ova priča privela kraju, posebno za planinara čiji je integritet pohvalio jer je prijavio svoj pronalazak policiji, kako to nalaže zakon.

Dva aviona "Er Indije" srušila su se na Monblanu 1950. i 1966. godine, a tokom godina, planinari su redovno pronalazili ostatke, prtljag i ljudske ostatke iz aviona.

U nesreći je poginulo 117 ljudi, a vlasti veruju da su dragulji najverovatnije došli sa leta koji je putovao na relaciji Mumbaj-Njujork, navodi BBC.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Imamo blago povećanje prvih doza, što je zbog uvedenih kovid propusnica"
Korona, vakcinacija

Milena Turubatović

09.11.2021. 12:40

"Imamo blago povećanje prvih doza, što je zbog uvedenih kovid propusnica"

Na najvećem vakcinalnom punktu na Beogradskom sajmu povećano je interesovanje za vakcinaciju, a koordinatorka punkta dr Milena Turubatović iz Doma zdravlja Savski venac, kaže da dnevno na Sajmu daju između 800 i 1.200 doza vakcine.
Close
Vremenska prognoza
mist
-9°C
25.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve