Život
28.11.2021. 08:30
Tanjug

Kristofer Viti

"Postoji šansa da će Omikron donekle izbeći vakcine"

vakcine
Izvor: EPA / MARK R. CRISTINO

Postoje razlozi da verujemo da novi soj koronavirusa Omikron ima određeni stepen otpornosti na vakcine, poručio je glavni medicinski savetnik britanske vlade Kristofer Viti.

"Postoji razumna šansa da će barem u određenom stepenu ova varijanta izbeći vakcine", rekao je Viti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, prenosi Rojters.

Džonson je danas poručio da je Velika Britanija i dalje u "mnogo jačoj poziciji" da se uhvati u koštac sa novim omikron sojem zbog svog programa vakcinacije.

U Velikoj Britaniji identifikovana su dva slučaja novog, omikron soja koronavirusa kod osoba koje su putovale u Južnu Afriku, saopštio je danas britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid.

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Dvojici zaraženih i svim članovima njihovih porodica rečeno je da budu u samoizolaciji, dok ne budu završeni svi dodatni testovi kako bi sa sigurnosću bilo potvrđeno da je reč o novom soju virusa.

Britanija će na "crvenu listu" dodati i Malavi, Mozambik, Zambiju i Angolu, a britanski i irski džavljani koji stižu iz tih zemalja moraće u karantin na 10 dana.

Na ovoj listi zbog pojave novog omikron soja virusa već su Bocvana, Lesoto, Namibija, Južnoafrička Republika i Zimbabve.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SZO dala ime novom soju koronavirusa - Omikron
Koronavirus

"Zabrinjavajući"

27.11.2021. 10:13

SZO dala ime novom soju koronavirusa - Omikron

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je novom soju koronavirusa koji je klasifikovala kao "zabrinjavajući", dala ime "Omikron" prema slovu grčkog alfabeta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
15.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve