Život
20.11.2021. 23:05
R.E / Veryell Fit

Saveti

Praznici stižu, ne paničite! Nećete se ugojiti ako radite sledeće...

hrana, trpeza, nova godina
Izvor: Shutterstock

U vreme praznika većina se opusti više nego što je potrebno, pre svega kada sedne za prazničnu trpezu. Bilo da se radi o slavi, Novoj godini, Božiću... vreme pred nama je veoma izazovno, barem kada je ishrana u pitanju. Zato, poslušajte sledeće savete...

Planirajte unapred

Zapišite kojim danima ćete vežbati i toga se strogo pridržavajte, ne dozvolite da vas neko ili nešto u tome spreči. Što se hrane tiče, ne preskačite obroke i ne kažnjavajte sebe ukoliko ste prethodnog dana pojeli više nego što to inače činite. Dovoljno je da unosite više tečnosti i da do sledećeg "prejedanja" tokom praznika bude što duža pauza. 

Ne izvinjavajte se drugima

Može biti veoma neprijatno kada za porodičnom trpezom morate drugima da objašnjavate zašto ne želite "još jedan tanjir supe" i slično. Da biste to izbegli, još pre obeda jasno svima stavite do znanja da ćete u hrani uživati onoliko koliko ste sami to odlučili i koliko vam zaista prija. 

"Sve ili ništa” ne važi

Nemojte pasti u zamku verovanja da niste uspeli ako se niste savršeno držali svog plana savršeno. Zdraviji način razmišljanja se fokusira na dugoročno zdravlje. Ovo ne znači savršenstvo, već prilagođavanje kako zahtevaju godišnja doba, pa i praznici.

Jedite svesno

Kada jedete svesno to vam može pomoći da više uživate u hrani. Ipak, i kada odlučite da uživate u hrani svesno, mozgu je potrebno vremena da vam kaže da ste siti. U redu je da sačekate malo između porcija, da biste dobili preciznije informacije šta vam telo traži.

Budite aktivni zajedno

Ohrabrite druge da takođe budu fizički aktivni. Planirajte šetnju nakon večere, prijavite se za neku prazničnu trku ili se igrajte napolju sa decom, sa psom ako ga imate.

Neka san bude prioritet

Spavanje je glavno kada je reč o održavanju ostalih dobrih navika. Uz manjak sna druge odluke postanu izazovnije. Preporučuje se 7 do 9 sati sna svako veče. To će vam pomoći da smanjite stres i držati vas zdravim na više nivoa.

Odvojite vreme da se oslobodite stresa

Praznici mogu da budu stresni, a briga o sebi pomoći će vam da se bolje ophodite i prema sebi i prema drugima. Probajte da vežbate, meditirate ili da idete u šetnju. Kažite drugima da vam treba vreme za sebe. Objasnite da ćete se osećati mnogo bolje posle toga.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da uživate u slatkišima i da ostanete fit
slatkiši, hrana, dijete

Saveti

18.09.2021. 12:00

Kako da uživate u slatkišima i da ostanete fit

Jesti ili ne jesti slatkiše – pitanje je sad?! Ono muči mnoge, a najviše dame koje žele da oblače svoje omiljene haljine ali im je istovremeno teško da odole sladoledu, tortama, čokoladi. Šta raditi u takvim situacijama?

Bez brige! To što volite da jedete slatkiše ne znači da ne možete biti vitki. Evo pet saveta kako da se "suočite” sa desertima na najbolji mogući način.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve