Život
14.09.2021. 14:05
R.E.

Čile

Pronađen "leteći zmaj"

arheologija
Izvor: Shutterstock

Naučnici u čileanskoj pustinji Atakama otkrili su fosilne ostatke takozvanog "letećeg zmaja", pterosaurusa iz doba Jure koji je ranije bio poznat samo na severnoj hemisferi.

Leteći gmizavac pripadao je grupi ranih pterosaurusa koji su lutali zemljom pre 160 miliona godina, imao je dugačak, zašiljen rep, krila i oštre zube, preneo je Rojters.

Fosilne ostatke otkrio je Osvaldo Rohas, direktor Prirodnjačkog i kulturnog muzeja u pustinji Atakama, a zatim su ih dodatno istražili naučnici sa Univerziteta u Čileu.

Detalji o otkriću tih stvorenja u južnoj hemisferi objavljeni su u časopisu "Akta Palaeontologika Polonika".

Otkriće ukazuje na bliske veze i moguću migraciju između severne i južne hemisfere u vreme kada se verovalo da je većina južnih kopnenih masa sveta bila povezana na super kontinentu zvanom Gondvana.

"Postoje pterosaurusi pripadnici ove grupe i na Kubi, koji su očigledno bili obalske životinje, pa su najverovatnije migrirali između severa i juga ili su možda jednom došli i ostali, ne znamo", rekao je DŽonatan Alarkon sa Univerziteta u Čileu, naučnik koji je vodio istragu.

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Komodo zmaj je u opasnosti, preti mu izumiranje
komodo zmaj, 6. 9. 2021.

Najveći gušter na svetu

06.09.2021. 23:05

Komodo zmaj je u opasnosti, preti mu izumiranje

Najvećem svetskom gušteru, komodo zmaju, preti izumiranje zbog porasta vodostaja usled klimatskih promena koje utiču na smanjenje njegovog staništa, objavila je Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve