Život
13.05.2022. 09:47
R.E.

Istorijski trenutak

Prva slika crne rupe (FOTO)

zemlja, svemir
Izvor: Shutterstock

Supermasivna crna rupa u našoj galaksiji prvi put je snimljena i prikazana javnosti. Ta fotografija nudi prvi direktan dokaz da se ogroman objekat nalazi u centru Mlečnog puta.

crna rupa, 13. 5. 2022.
Izvor: EVENT HORIZON TELESCOPE COLLABOR / EVENT HORIZON TELESCOPE COLLABOR

Slika nije samo naš prvi pogled na supermasivnu crnu rupu – poznatu kao Strelac A* – već i prvi direktni dokaz da ona zaista postoji.

"Misterija u srcu Mlečnog puta je konačno rešena", pišu svetski mediji i objašnjavaju da smo istorijski prikaz Crne rupe dobili zahvaljujući - Event Horizon Telescope (EHT).

Naučnici su dugo mislili da je supermasivna crna rupa skrivena duboko u haotičnom centralnom regionu naše galaksije, jedino moguće objašnjenje za bizarne stvari koje se tamo dešavaju, kao što su džinovske zvezde koje se kreću oko nevidljivog "nečega u svemiru".

"Upoznao sam Strelca A* pre 20 godina i dopao mi se, pokušavam da ga razumem, ali do sada nismo imali direktnu sliku", rekao je u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu, Ferjal Ozel, profesor astronomije i fizike na Univerzitetu u Arizoni i član Naučnog saveta EHT, koji je novinarima predstavio istorijsku sliku. 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U svemiru nema rata! Amerikanci i Rusi i dalje sarađuju
Svemir, Zemlja, satelit

NASA

12.05.2022. 13:25

U svemiru nema rata! Amerikanci i Rusi i dalje sarađuju

Odnosi američkih i ruskih posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) nisu se nimalo promenili zbog situacije u Ukrajini, svi oni na svemirskoj stanici nameravaju da produktivno rade i ulažu zajedničke napore u operacije, rekao je NASA astronaut Tomas Maršburn nakon što se prošle nedelje vratio iz ISS.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve