Život
29.10.2022. 20:10
R. E.

Katarina Popović Midžina

Recept za ajvar iz najstarijeg kuvara na ćirilici

Ajvar
Izvor: Shutterstock

"Veliki srpski kuvar" objavljen je 1878. godine, a sastavila ga je Katarina Popović Midžina.

Bio je to prvi kuvar objavljen na ćirilici i na srpskom narodnom jeziku.

Pri sastavljanju recepata, Katarina se služila beleškama svoje majke, Natalije Naničke Petrović, koja je, kako je jedan savremenik zapisao, "bila na glasu sa svoje veštine kuvanja“.

Takođe je koristila i iskustva svojih prijateljica, a prenela je poneki recept i iz najboljih stranih kuvara i evropskih ženskih žurnala.

Sve recepte koje je objavila u "Velikom srpskom kuvaru" i sama je probala, te je njena preporuka da je kuvar "pouzdani rukovođa svakoj domaćici“, primana s velikim poverenjem, piše srbijuvolimo.rs.

Knjiga je objavljena na više od 500 (u nekim izdanjima i 600) stranica, sadrži oko 1000 recepata i ilustrovana je sa 194 crteža.

Osim recepata, autorka je u knjigu unela savete i uputstva o dekorisanju i serviranju jela, postavljanju trpeza i organizovanju različitih skupova, poput večera, prijema, balova...

Neki recepti su postali neupotrebljivi, jer se za njih više ne mogu naći potrebne namirnice, ali se u kuvaru može pročitati sve o pravljenju čvaraka, zimnice, peciva, slatkiša, kao i jedan od najstarijih recepata za ajvar, koji glasi ovako:

"Tri poveća modra patlidžana metnu se na jaku žeravicu da se peku. Na svaki patlidžan uzmu se 4 babure paprike i ispeku na ploči od ognjišta ('šparherdu').
 
Кad oboje budu pečeni, metnu se paprike u hladnu vodu, a patlidžan se oljušti (najbolje malom srebrnom kašikom), pri čemu se mora paziti da se meso u pečenom patlidžanu ne ogaravi ljuskom, a da na njemu od iste ni mrvice ne ostane.
 
Tada se i sa paprika nožem gornja koža sljušti, metnu i paprike i patlidžan u drven avan u kome se pre toga utuklo 2-3 češnja bela luka, smesa se drvenim tučkom dobro utuče da bude podjednako sitna, saspe u činiju, doda tri na trenicu utrvene glavice crna luka, prema ukusu se osoli i sirćetom okiseli, naspe 3 kašike fina ulja (zejtina), dobro izmeša, saspe u staklenu činijicu, prelije odozgo još malo uljem i nosi na sto."
 

Zanimljiv je i komentar koji Кatarina daje uz ovaj recept:

"Кo nema srebrne kašike, neka pomenuti posao obavi drvenom ili staklenom kašičicom, ili kašičicom odnosno nožem od roga. Ovaj ovako načinjen ajvar može se na hladovini održati nekoliko dana."
 

Izgleda da se recept za ajvar nije puno promenio u poslednjih 150 godina. Kako vi spremate ovaj nezaobilazni jesenji specijalitet? Pišite nam u komentarima...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Recepti iz neolita koje možemo da koristimo i danas
ARHEO KUHINJA susenje ribe u doba neolita.jpg

Nova TV emisija

14.03.2022. 21:05

Recepti iz neolita koje možemo da koristimo i danas

Koje su biljke ljudi u neolitu koristili kao zamenu za biber? Od čega su sve pravili hleb, čime su se dohranjivale bebe u praistoriji, koja jela iz ere neolita možemo pripremati i danas?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve