Život
22.02.2022. 09:05
R. E.

"Kojekude sa Marom"

Da li je istina da kuvari zarađuju više od hirurga?

Kuvar Marko Trijić
Izvor: Stefan Stojanović

Plata kuvara je tema o kojoj se često priča ovih dana. Od političara, preko tviteraša do komšiluka, sve zanima koliko oni zarađuju i da li je istina da hirurzi zarađuju manje od kuvara.

Kuvar Marko Trijić iz restorana "Mala Kolubara na reci" ispričao je novinarki Mariji Atanasković sve o kuvarskom poslu, odnosu prema gostima i kolegama, i naravno, plati.

"Uvek je bilo da kuvar ima duplo više od prosečne plate", kaže Marko za emisiju "Kojekude sa Marom". Ako znamo da je prosečna plata u Srbiji oko 65.000 dinara, možete sami da izračunate koja je cifra u pitanju.

Da li kuvar zarađuje više od hirurga u Srbiji, svakako nije odgovornost kuvara, ali Marko kaže da i u Nemačkoj neurohirurzi zarađuju sigurno mnogo, a manje rade nego hirurzi u Srbiji. Sa druge strane, i kuvari u Nemačkoj zarađuju više nego u Srbiji, a restorani i kafići u Nemačkoj su mnogo prazniji nego u Srbiji.

Marko otkriva i da često gosti dolaze ifrustrirani i onda svoje frustracije iskaljuju na zaposlenima u restoranu. Dešavalo mu se da mu gost vrati čorbu kao prokislu, a da on utvrdi da je gost samo preterao sa sipanjem sirćeta u čorbu. Takođe, redovno se dešava da gosti misle da im je meso nedopečeno jer je ružičasto unutra, a ustvari juneće meso, ako je čisto, mora da ostane roze.

Kako da znate da vas kuvar ne voli i da samo želi da vas otalja? Tako što će vam dati tanku pljeskavicu! Naime, tanka pljeskavica se mnogo lakše i brže peče, pa tako kuvar može brže da pređe na sledeću narudžbinu. A po pravilu, dobra pljeskavica bi morala da bude deblja i ružičasta u sredini.

Za još kulinarskih tajni, blamova gostiju i dobre hrane i piće, pogledajte novu epizodu Kojekude sa Marom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto je hrana sve skuplja
prodavnica 18. 2. 2022.

Inflacija

19.02.2022. 10:05

Zašto je hrana sve skuplja

Na poskupljenje hrane u prethodnom periodu najviše su uticali povećanje cena prehrambenih roba na svetskim berzama, kao i suša koju smo imali prošlog leta, izjavio je zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije Milan Trajković.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve