Život
18.06.2021. 14:41
Tanjug

Beli mišar

Retka grabljivica viđena u Srbiji

ptica
Izvor: Shutterstock

U okolini Šida snimljen je beli mišar, primerak koji ima retki fenomen nedostatka crnog pigmenta, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Mišar je inače najčešća ptica grabljivica u Srbiji, a tokom više od veka istraživanja ptica u Srbiji mišar ovakvog potpuno belog perja nije fotografisan.

Orintolozi smatraju da ova ptica ima redak poremećaj obojenosti perja poznat kao potpuni leucizam koji predstavlja nedostatak crnog pigmenta, melanina u telu. Ovakav poremećaj obojenosti jedinki koje prirodno nisu bele kao labudovi ili čaplje uglavnom im smanjuje mogućnost preživljavanja u prirodi.

Međutim, kako se navodi u saopštenju, belog mišara iz okoline Sota meštani susreću već dve godine, što ukazuje da uspešno odoleva svim izazovima.

Članovi društva Nataša Tomić i Marko Šćiban u petak 11. juna posetili su okolinu sela Sot kako bi proverili te navode i usapeli da uoče potpuno belu pticu grabljivicu.

"Na osnovu veličine, oblika tela i ponašanja ustanovili smo da se radi o mišaru (Buteo buteo), inače najčešćoj ptici grabljivici u Srbiji. Snežno beli lepotan izleteo je iz šume, kružio iznad nas i nestao visoko na nebu, odletevši ka Suncu“, objašnjava Šćiban.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kornjača sa Galapagosa ipak nije izumrla: Nada je živa!
kornjača

Lepa vest

27.05.2021. 04:15

Kornjača sa Galapagosa ipak nije izumrla: Nada je živa!

Kornjača sa Galapagosa, za koju su naučnici verovali da je izumrla pre više od jednog veka, pronađena je živa, potvrdili su genetski testovi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
25.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve