Život
28.04.2024. 21:07
R.E./Eatthis.com

Zdravlje na usta ulazi

Saveti koji rade: ŽELITE DA SMRŠATE? Ovako...

dijete, merenje
Izvor: Shutterstock

Ako želite da napokon zavolite svoje telo, pridržavajte se sledećih saveta:

Nemojte držati dijetu

Istraživanja su pokazala da je najbolji pokazatelj povećanja telesne težine u budućnosti taj da ste sada na dijeti. Razlog - smanjenje unosa kalorija umanjuje snagu, mišićnu masu i gustinu kostiju – a jaki mišići su potrebni za sagorevanje viscelarnih masti i sprečavanje da one regrutuju nove ćelije da skladište masti.

Nemojte jesti isključivo bezmasno

Jedna evropska studija je nekoliko godina pratila 90.000 ljudi i otkrila da su učesnici koji su pokušali da jedu hranu sa malo masti bili pod istim rizikom od viška kilograma kao i oni koji su jeli šta žele. Umesto toga, usvojite jednu od najboljih navika za mršavljenje i jedite raznovrsno. Konzumirajte sve vrste namirnica, uključujući i ugljene hidrate koji su nam svima potrebni.

Sedite i jedite polako

Grčki istraživači su objavili da sporiji unos hrane i uživanje u jelu mogu da podstaknu nivo hormona koji čine da se osećate sitijim.

Odlučite šta ćete sledeće jesti

Holandski istraživači su grupi ispitanika postavili pitanje: "Ako ste gladni u 4 sata ujutro, šta radite?” Oni koji su imali odgovor: "Poješću malo badema” bili su uspešniji u gubljenju kilograma od onih koji nisu. Šta je najbolje da uradite? Odvojite jedan dan za pripremu obroka za nedelju dana koje ćete čuvati u frižideru i imati spremne, tako da nikad ne morate da pitate: "Šta ima za večeru?”

Unosite proteine

Jedna od najboljih navika za mršavljenje podrazumeva i unošenje umereno visokog nivoa proteina, jer postoji duplo veća šanse da se izgube kilogrami, a da se ne vrate. 

Budite aktivni

Ne treba vam zvanični plan vežbanja da biste ostali vitki. Međutim, treba da nađete vremena da se krećete. Zna se da je fizička aktivnost jedna od najboljih navika ikada za mršavljenje, pa trenirajte sebe da kažete "da” za više kretanja.

Manje gledajte televiziju

Učesnici u jednoj studiji koji su smanjili vreme provedeno ispred TV-a sa pet na 2,5 sata su u proseku sagorevali 119 kalorija više svakog dana. Na godišnjem nivou, tako se izgubi više od 4,5 kilograma. U periodu od pet godina se to pretvara u preko 27 kilograma. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je to "burnout" i kako da ga izbegnete
Iscrpljenost

Bolest savremenog doba

08.05.2021. 08:05

Šta je to "burnout" i kako da ga izbegnete

Burnout se može definisati kao potpuno emotivno, fizičko i mentalno iscrpljenje, nastalo zbog konstantnog stresa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve