Život
08.11.2019. 13:00
R. E. / Time

SAVRŠENSTVO U ODNOSIMA NE POSTOJI: Prestanite da tražite srodnu dušu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Holivud, romantični romani, savršen život sa partnerom na društvenim mrežama... Previše je lako verovati u srodne duše.

Ali dok gotovo dve trećine odraslih Amerikanaca veruje u njih, prema anketi sa Univerziteta Monmouth iz 2017. godine, profesor psihologije Gari V. Levandovski kaže da termin "srodna duša" može biti opasan. Može doprineti težnji ka savršenstvu - a savršenstvo, u odnosima, je u osnovi nedostižno, piše Time.

"Ako verujete u srodne duše, onda je manje verovatno da ćete prevazići "probleme", jer je ta osoba trebalo da bude savršena i sve je trebalo da bude lako", kaže on.

Ukoliko ljudi traže srodnu dušu, mogu da završe tu neprekidnu potragu, kaže Ramani Durvasula, psiholog iz Kalifornije. Ako verujete u srodne duše, lako je pomisliti da vam je potreban neko drugi da vas upotpuni. Ali odnos dve osobe unapređivanje, a ne nužnost kaže ona.

Umesto što tražite srodnu dušu, počnite potragu za vezom koja je realna, iskrena i zdrava. Stručnjaci objašnjavaju kako to da učinite.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Napravite listu

Durvasula kaže da ako napravite listu osobina koje tražite kod nekog, možete pomoći sebi da pronađete prikladnog partnera. Traženje određenih kvaliteta umesto nejasne ideje, poput srodne duše, omogućava vam da budete precizniji u vezi sa tim šta želite.

Pokušajte da napišete osobine koje su vam najvažnije. Proces može da postane vežba samoistraživanja, objašnjava Durvasula.

Povezane vesti - NIJE DOVOLJNA SAMO LJUBAV: Šta je sve potrebno za srećnu vezu?

Više se fokusirajte na osobine ličnosti i ideologije koje su uglavnom važnije od faktora kao što su gde neko radi ili koja su njegova interesovanja, kaže ona. Durvasula navodi primere kao što su ljubaznost, saosećajnost, doslednost, odanost i otvorenost kao primere osobina koje se mogu pripisati nekom.

Potom dodajte objektivne osobine, kao što je etnička pripadnost ili religija, na vašu listu ako su sastavni deo vaše potrage za partnerom, kaže ona.

Psiholog Levandovski ističe da se na svoju listu vratite ne samo kada pronađete partnera, već i kako vaš odnos bude napredovao. Na taj način možete da pratite kako se vaš partner uklapa u karakteristike koje ste tražili.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Posmatrajte odnose oko sebe

"Veza se ne događa na Instagramu", kaže Duvarsula.

Potražite razne parove iz "stvarnog" života koje dobro poznajete, prijatelje ili porodicu, i zapitajte se kojim kvalitetima se divite u tim vezama.

Pokušajte da shvatite i negativne strane, dodaje Levandovski.

Ako vam se ne sviđa način na koji jedan partner ostavlja drugog, napišite to.

A ako ste dovoljno bliski sa nekim, pitajte tu osobu zbog čega njegova veza funkcioniše (ili, ako se neko razvodi, šta je tome doprinelo).

"Mislim da uvek, takve stvari, želimo da pitamo ljude u srećnim vezama, ali pravo zlato je u ljudima čiji su se odnosi završili", smatra Durvasula.

Povezane vesti - NAUČNE ČINJENICE O NEVERSTVU: Ko više vara, kako i zbog čega?

Levandovski kaže da pronalaženje načina za oponašanje pozitivnih stvari i izbegavanje nekih negativnih može pomoći prilikom shvatanja šta želite, a šta ne želite.

Dajte prednost sebi

Postati deo posvećenog i zdravog odnosa počinje usredsređivanjem na sebe.

Provoditi vreme radeći na sebi, bilo da je to vezano za vašu karijeru, lični život ili jednostavno na ono ko ste i kakvi ste kao osoba, kaže Devarsula , napominjući da je najbolje vreme za pronalazak nekoga kada ste 100 odsto zadovoljni sobom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Biti sa nekim drugim neće ispuniti tu prazninu, bez obzira koliko osoba bila sjajna, kaže ona.

Povezane vesti - I NE MORA TAKO ČESTO: Koliko seksa treba da imate da biste bili srećniji?

Već ste u vezi?

Usresredite se na rast kako pojedinačno, tako i kao par, kaže Levandovski.

Ako volite da trčite, nemojte da prestanete da se prijavljujete za trke samo zato što ste u vezi i ohrabrujte partnera da sledi svoje strasti. Zatim pokušajte da učestvujete u aktivnostima u kojima uživate zajedno.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve