Život
26.06.2022. 18:10
R.E/PureWow

Saveti

Smetaju vam suze dok sečete luk? Uradite ovo...

luk
Izvor: Shutterstock

Crni luk je osnova mnogih recepata zbog čega su se mnogi makar jednom zapitali kako da ne plaču dok ga seku... I svako ima svoj odgovor na ovo pitanje koji je manje ili više efikasan.

Zašto plačemo kad sečemo crni luk?

Za sve je odgovoran evolutivni mehanizam luka koji treba da ga zaštiti od oštećenja, a koji obuhvata izbacivanje alinske lijaze i njeno razgrađivanje na neoliko supstanci koje izazivaju peckanje u očima i samim tim plakanje, piše "PureWoW".

Pošto niko ne želi da plače dok seče crni luk, neophodno je ili sprečiti izbacivanje enzima, smanjiti njihovu efektivnost ili prekriti oči.

Evo 4 saveta kako da ne plačete dok sečete crni luk:

Nosite naočare

Neki su ovo možda već i probali i iako može da deluje blesavo, zapravo ima učinka i pomaže. Možda će vas ipak malo peckati nos, ali ne bi trebalo da ronite suze.

Koristite oštar nož

Svakako je bolje da imate oštar nož kada nešto seckate sitno, a kada se radi o crnom luku, veoma oštar nož će izazvati manje lučenje enzima od kojih peckaju oči.

Ohladite luk

Ukoliko luk stavite u zamrzivač na 30 minuta, ili frižider na 2 sata, trebalo bi da oslobađa manje enzima prilikom seckanja. Ovde će vam ponovo trebati oštar nož, ali oprezno – što se više zagreva, to će biti jači učinak peckanja.

Luftirajte kuhinju

Ukoliko možete, otvorite prozor u kuhinji i napravite strujanje vazduha, a možete pritom uključiti i aspirator, jer cirkulisanje vazduha smanjuje količinu iritirajućih supstanci na jednom mestu, odnosno direktno ispred vas.

A tri stvari koje ne treba da radite, jer ne deluju, su - paljenje sveća, mokar ubrus ili krpa pored daske za sečenje i stavljanjenje luka u mikrotalasnu pre upotrebe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da znate da li imate problem sa alkoholom
alkohol

Odgovorite iskreno

08.04.2022. 20:05

Kako da znate da li imate problem sa alkoholom

Zavisnost od alkohola je ozbiljan problem koji zahteva dugotrajno lečenje pod nadzorom stručnjaka. Ukoliko sumnjate da imate problema te vrste proverite na vreme - odgovorite iskreno na sledeća pitanja...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve