Život
11.10.2021. 11:04
Tanjug

Koktel antitela

Svet bi uskoro mogao da dobije još jedan lek protiv korone

apoteka, lekovi
Izvor: Shutterstock

Eksperimentalni lek kompanije Astra Zeneka, koktel antitela protiv koronavirusa, uspešno sprečava teške forme infekcije i smrtni ishod kod hospitalizovanih pacijenata, pokazali su rezultati studije u završnoj fazi, saopšteno je danas iz ove britanske kompanije.

Lek nazvan AZD7442, smanjuje rizik od razvijanja teških formi infekcije i smrtnog ishoda kod 50 odsto pacijenata sa simptomima Covida-19 na sedam dana ili kraće, prenosi Rojters.

"Rana intervencija antitelima može značajno da umanji progresiju teških formi bolesti, uz kontinuiranu zaštitu dužu od šest meseci", potvrdio je Mene Pangalos, izvršni potpredsednik za biofarmaceutiku, istraživanja i razvoj u kompaniji Astra Zeneka i dodao da će kompanija pružiti na uvid nadležnim instuitucijama sve podatke.

Astra Zeneka takođe razvija koktel lekova za terapiju obolelih koji nemaju dovoljno jak imunološki odgovor, a vakcinisani su protiv korona virusa, a prošle nedelje je podnela zahtev za hitnu upotrebu američkom regulatornom telu za hranu i lekove.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

AstraZenekina kombinacija antitela za 77 odsto smanjuje rizik od simptomatskog koronavirusa
Vakcinacija

Treća faza ispitivanja

20.08.2021. 14:19

AstraZenekina kombinacija antitela za 77 odsto smanjuje rizik od simptomatskog koronavirusa

Kombinacija antitela po nazivom AZD7442 koju je razvila AstraZeneca postigla je značajno smanjenje učestalosti simptomatskog COVID-19, pokazala je treća faza ispitivanja. Istraživanje je pokazalo da je za 77% smanjen rizik od razvoja simptomatskog COVID-19.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve