Život
17.09.2021. 22:30
Tanjug

Gutereš

"Svet je na katastrofalnom putu do 2,7 stepeni Celzijusa zagrevanja"

Antonio Gutereš generalni sekretar UN
Izvor: EPA/FILIP SINGER

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je da je svet na putu u katastrofu, osim ako se vlade ne obavežu na ambicioznija smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, kako bi se zaustavilo globalno zagrevanje i njegove posledice.

U novom izveštaju UN, koji sadrži pregled svih nacionalnih obaveza koje su do 30. jula podnele potpisnice Pariskog klimatskog sporazuma, konstatuje se da bi one dovele do povećanja emisija za skoro 16 odsto do 2030. godine, u poređenju sa nivoima iz 2010. godine, prenosi AP.

Pariski sporazum o klimi je postavio kao cilj da se globalno zagrevanje zadrži do kraja veka znatno ispod dva stepena Celzijusa, a idealno na najviše 1,5 stepeni, dok stručnjaci kažu da se planeta već zagrejala za 1,1 C od predindustrijskog doba.

Posle nas - potop

Klimatske promene

Poplave, klimatske promene

Klimatske promene

16.08.2021. 11:23

Posle nas - potop

"Svet je na katastrofalnom putu do 2,7 stepeni Celzijusa zagrevanja", naglasio je generalni sekretar UN.

On je dodao da je potrebno smanjenje emisije za 45 odsto do 2030. godine kako bi se do sredine veka postigla neutralnost ugljenika.

Antonio Gutereš generalni sekretar UN
Izvor: EPA/JUSTIN LANE

Oko 113 zemalja, uključujući SAD i Evropsku uniju, do kraja jula su dostavile reviziju Nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC) u okviru Pariskog klimatskog sporazuma.

Njihovi planovi doveli bi do smanjenja emisija za 12 odsto u tim zemljama do kraja decenije, što je brojka koja bi se mogla više nego udvostručiti ako se uslovna obećanja i uveravanja nekih vlada o ciljevima neutralnosti ugljenika do 2050. godine sprovedu u delo.

Desetine zemalja, uključujući velike emitere poput Kine, Indije i Saudijske Arabije, nisu uspele da podnesu revizije NDC na vreme za izveštaj, a lideri su pozvani da na Godišnjoj skupštini UN sledeće nedelje u Njujorku iznesu ambicioznije i jače obaveze, blagovremeno za predstojeći globalni samit o klimi u Glazgovu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve