Život
26.11.2021. 20:30
Tanjug

Mali procenat

U Srbiji vakcinisano 13.500 dece od 12 do 17 godina

vakcine
Izvor: EPA / RUNGROJ YONGRIT

U Srbiji je do juče vakcinisano 13.500 dece od 12 do 17 godina, što je tek 3,27 odsto populacije te uzrasne dobi, kaže direktor Doma zdravlja "Savski venac" Zoran Bekić, dodajući da je iz ugla kolektivnog imuniteta to mali broj, jer je vakcinacija te uzrasne grupe jedan od ključnih elemenata u borbi sa koronavirusom.

Bekić je za Tanjug rekao da su deca veliki epidemiološki problem, navodeći da ona obično imaju blaži oblik bolesti, ali da u poslednje vreme imamo i teže kliničke slike kod dece, čak i smrtne ishode.
 

"Deca su pre svega prenosi infekcije. Do juče je od 414.000, vakcinisano 13.500 odnosno 3,27 odsto populacije dece uzrasne dobi od 12 do 17 godina", precizirao je Bekić.
 

Naveo je da je iz ugla kolektivnog imuniteta to malo i da je vakcinacija te uzrasne grupe jedan od ključnih elemenata u borbi sa koronom, pre svega zbog prenošenja infekcije.

Kako je dodao, najviše dece vakcinisano je u gradovima, pre svega u Beogradu.

Preporuku Evropske agencije za lekove da se odobri upotreba vakcine Fajzer i kod dece od 5 do 11 godina, Bekić vidi kao odličnu vest, jer će to sigurno pomoći u borbi sa korona virusom.

Podseća da se vakcinacija osoba te uzrasne dobi već uveliko sprovodi u SAD i Kini.

"U Srbiji još uvek nije počela. To je preporuka i neophodno je da se sprovede zakonska procedura u našoj državi, a to je usvajanje od strane Agencije za lekove, pa onda da bude preporuka Komisije za imunizaciju i odluka Kriznog štaba da bi takva odluka počela da se primenjuje kod nas", rekao je Bekić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Primio 23 vakcine protiv korone!?
Vakcina, vakcinacija

Verovali ili ne

24.11.2021. 15:14

Primio 23 vakcine protiv korone!?

Jedan Slovenac je oborio sve rekorde u primanju vakcine protiv korone, primivši neverovatne 23 doze!
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve