Život
07.09.2019. 17:13
R.E./BusinessInsider

Ukoliko želite da vam deca budu mentalno jaka, ovo ne bi trebalo da im govorite

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Otac je jednom prilikom pratio sina do ordinacije i rekao lekaru: "Tako sam ponosan na njega što je tako jak. Nijednom nije plakao od kako mu je umrla baka."

Bio je ovo sjajan primer kako se mentalna snaga pogrešno shvata i pretvara u otrovnu poruku. Uprkos dobrim namerama ovog oca, njegove reči su mogle da budu prilično štetne, piše Business Insider.
"Ne plači" nije odlika snage. U stvari, često je potrebno više hrabrosti da se suze ne progutaju nego što da se zadrže. Mentalna snaga uključuje svesnost svojih emocija i znati kako ih iskazati na zdrave načine - poput plakanja kada ste tužni.

Ukoliko niste oprezni, poslaćete poruku koja unosi nezdrave navike koje bi mogle da iscrpe decu i njihovu mentalnu snagu koja im je potrebna da dostignu svoj najveći potencijal. U nastavku teksta navedeno je pet stvari koje bi trebalo da prestanete da govorite deci, ukoliko želite da budu mentalno jaki.
"Nije velika stvar"

Bez obzira da li vaše dete kaže da je zabrinuto zbog svoje predstojeće priredbe, ili vam kaže da je zabrinuto jer se njegovi prijatelji na njega ljute, nemojte da umanjujete njegovu zabrinutost rečima - "nije to velika stvar."

Za decu je to velika stvar.

Ona na taj način pokušavaju da vam saopšte da im je potrebna pomoć da se nose sa svojim emocijama.

Zato, umesto da insistirate na tome da ne treba da brinu, dajte im veštine koje su joj potrebne da bi se nosili sa svojim tegobama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Prestani da plačeš"

Nema ništa loše u plakanju. To je zdrav način izražavanja emocija. A jedan od razloga zbog kojeg se mnogi odrasli izvinjavaju kad su prolili suze jeste taj jer su ih učili da je plakanje loše.

Povezane vesti - MAMA NOVOG DOBA: Da li tvoj život prestaje kada postaneš majka?

Naravno, ukoliko vaše dete vrišti i valja se usred prodavnice, moraćete da rešite neprimereno ponašanje. Objasnite da ometanje drugih ljudi u prodavnici nije u redu.

Ispravite ponašanje deteta, ali ne i emocije.

"Ti si najpametnije dete u celoj školi"

Bez obzira da li detetu kažete da je najbolji košarkaš na svetu ili insistirate na tome da je on najpametnije dete u školi, preuveličane pohvale čine više štete nego koristi. Učinite pohvale istinskim. I usredsredite se na trud više nego na dostignuće.

Ukoliko rezervišete pohvale samo za uspešne rezultate, dete će početi da veruje da mora da pobedi po svaku cenu, čak i onda ako to podrazumeva da povređuje druge kako bi stigla do cilja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Sve će biti u redu"

Normalno je da želite da uverite decu da je sve uvek u redu. Međutim, ponekad stvari nisu u redu. Ne možete ih sprečiti da se suoče sa poteškoćama - ili sa tragedijama.

Umesto što im kažete da se ništa loše neće dogoditi, naučite ih da su dovoljno jaki da se mogu nositi da onim što život nosi. Samo budite sigurni da im dajete veštine suočavanja i alate koji su im potrebni za rešavanje životnih neizbežnih izazova.

"Smiri se"

Reći "smiri se" ne stvara tačno osećaj mira. U stvari, većina roditelja kaže: "Smiri se!" iz vlastite frustracije.

Međutim, vaše dete na taj način možda komunicira i pokazuje vam da je uznemireno. Zato je važno da budete sigurni da mu dajete veštine koje su mu potrebne da bi se smirio.

Povezane vesti - MAMA NOVOG DOBA: Da li je majčinstvo nužno stresno i kako se psihički pripremiti?

Svakog dana imate prilike da pomognete deci da stvore navike koje grade mentalni mišić ili navike koje će im oduzeti mentalnu snagu.

Nikad nije kasno da počnete podučavati decu socijalnim i emocionalnim veštinama koje su im potrebne za uspeh.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve