Život
20.11.2021. 10:30
R.E.

Dan zahvalnosti

"Vas ćemo pomilovati, ali 60 miliona ostalih ćemo pojesti" (FOTO)

Biden Turkey Pardon
Izvor: AP / Susan Walsh

Predsednik SAD Džozef Bajden pomilovao je u petak dve džinovske bele ćurke iz Indijane po imenu Puter od kikirikija (Peanut Butter) i Žele (Jelly), u ružičnjaku Bele kuće, nastavljajući tradiciju Dana zahvalnosti koja datira decenijama unazad.

"Umesto da se krčkaju, ove dve ćurke će i dalje rasti", rekao je Bajden.

"Važno je da nastavimo ovakve tradicije, da nas podsetimo kako iz tame ima svetlosti i nade i napretka, a to je ono što, po mom mišljenju, predstavlja ovogodišnji Dan zahvalnosti", istakao je on.

Pre nego što je govorio, ćurke su slobodno lutale travnjakom, dok se vazduhom širio miris vruće jabukovače. Bend je svirao pesme vezane za ptice osoblju Bele kuće i njihovoj deci.

Dana zahvalnosti se obeležava od 1939, na predlog predsednika Frenklina Ruzvelta, svakog četvrtog četvrtka u novembru, a u slavu zajednica različitih kultura. To je praznik kada se uz bogatu trpezu i pečenu ćurku, porodica i prijatelji okupljaju, a u čast prvih engleskih doseljenika koje su od gladi i smrti spasili lokalni Indijanci, koji su im obezbedili hranu i naučili ih kako da uzgajaju kukuruz i povrće. Nakon godinu dana, doseljenici su dobročinstvo domaćina kontinenta na koji su stigli, proslavili uz trpezu sa Indijancima, a na trpezi je, između ostalog, bila i ćurka.

Ove godine Dan zahvalnosti će biti obeležen 25. novembra, a običaj da predsednik SAD pomiluje ćurku uveo je Džordž Buš kada je 1989. godine u ružičnjaku Bele kuće obećao okupljenim učenicima osnovnih škola da "ovaj ovde ćuran neće završiti na stolu“ jer mu se ukazuje predsedničko pomilovanje.  

Ali, osim tog ćurana, na Dan zahvalnosti "strada" oko 60 miliona njegovih rođaka. 

Pogledajte fotografije: 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve