Život
27.08.2021. 16:01
Promo

Reagujte na vreme

Za obolele od karcinoma jajnika dostupno onlajn savetovalište

Rak, kancer, onkološki pacijent 27.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Pojava nove bolesti ne znači da one stare prestaju da postoje.

Redovni pregledi, rutinske kontrole, zdrav život i pravovremeni odlazak kod doktora neophodni su za održavanje zdravlja, ali i prevencije daljeg širenja sve učestalijih malignih bolesti. Nažalost, nije nepoznato da je karcinom jedan od čestih oboljenja sa kojima se stanovnici Srbije susreću. Iako je Srbija, prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, zemlja sa srednjim rizikom obolevanja, ova maligna bolest odnese više od 36.000 života godišnje. Karcinom pluća najzastupljeniji je kod muškaraca, dok je rak dojke najčešći oblik karcinoma kod žena. Međutim, rak jajnika predstavlja jedan od naizazovnijih oblika ove maligne bolesti kod žena, budući da se bolest uglavnom otkriva u uznapredovaloj fazi.

Tokom prethodne godine, globalna pandemija koronavirusa sve nas je navela da u potpunosti preduzmemo neophodne mere kako bi se zaštitili od posledica koje ovaj virus može ostaviti na naše zdravlje, bacajući u senku sve ostale bolesti koje su, uprkos pojavi nove zarazne bolesti, i dalje sveprisutne. Istraživanje koje je sprovela organizacija World Ovarian Cancer Coalition (WOCC) pokazuje da, u svakodnevnim uslovima, više od 60 odsto žena uopšte ne pomisli na rak jajnika bez obzira na brojne simptome, te usled usresređenosit na simptome samo jedne, određene bolesti ovaj se procenat vrlo lako može povećati. Upravo iz tog razloga, doktori nastavljaju da ističu značaj redovnih pregleda kao sigurnog sistema za sprečavanje širenja ove opasne bolesti.

Statistike pokazuju da u Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 700 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 života. Od izuzetne vaznosti je i  poznavanje statusa BRCA mutacija  sa ciljem pravovremene ciljane terapije prema genomu tumora. Mutacije BRCA1 i BRCA 2 gena u osnovi su nastanka naslednog karcinoma dojke i/ili jajnika, i predstavljaju jedan od uzročnika pojave ove bolesti. BRCA test omogućava uvid u prisutnost mutacije bilo u BRCA1 ili BRCA2 genima, zbog čega doktori navode da je poznavanje svog statusa kada su u pitanju ove mutacije vrlo važno za dijagnostiku, odnosno pravovremenu odluku o adekvatnoj terapiji, ali i preventivno delovanje u slučaju rizika od obolevanja članova porodice.

Sa ciljem da sve zainteresovane žene dobiju sigurno mesto na kojem mogu dobiti detaljne informacije o raku jajnika, ali i savete o lečenju ove bolesti, bez obzira da li su završile svoje lečenje ili su u procesu lečenja, 04. avgusta je otvoreno online savetovalište, pokrenuto u saradnji sa Društvom Srbije za borbu protiv raka, i uz podršku Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Svoj termin za konsultacije možete zakazati pozivom na telefon +381112656386, ili putem elektronske pošte na [email protected].

Doktori širom Srbije šalju apel građanima i građankama da nastave poštovanje mera propisanih za sprečavanje širenja korona virusa, ali da isto tako ne zanemaruju svoje redovne preglede, jer samo jednim pregledom sebi možemo spasiti život.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve