Život
18.05.2024. 13:55
Beta

Sprečavanje tragedije

"PRIJAVITE NASILJE"

Nasilje nad ženama
Izvor: Shutterstock

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je danas da je od početka godine u Srbiji devet žena ubijeno u porodičnom ili partnerskom nasilju, kao i da je ključni trenutak u sprečavanju tih tragedija - reagovanje na prve znake nasilja.

Pašalić je u saopštenju povodom Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja, koji se obeležava 18. maja, naveo da neprijavljivanje nasilja može dovesti do fatalnog ishoda.

"Zbog toga ponovo apelujem na sve građane da bez odlaganja prijave saznanja, ali i svaku sumnju da se u njihovoj blizini ili okruženju desilo ili dešava nasilje nad ženama. Moramo shvatiti da je svaki vid nasilja zabranjen i da svako od nas snosi odgovornost ukoliko ga ne prijavi", naglasio je zaštitnik građana.

Dodao je da obeležavanje Nacionalnog dana nije samo simboličan čin, već je poziv celom društvu na akciju i solidarnost u stvaranju društva u kojem će svaka žena biti zaštićena i podržana.

Pašalić je rekao da je 18. maj posvećen svim ženama kojima su, najčešće emotivni partneri, oduzeli život u izlivu besa i ljubomore, odnosno od straha da budu napušteni, ali i svim ženama koje su pretrpele bilo koji oblik nasilja do kojih nije smelo doći.

Naglasio je i da nasilje nad ženama predstavlja ozbiljan problem koji pogađa sve segmente društva, bez obzira na socijalni ili ekonomski status.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve