Biznis
15.05.2022. 19:50
R. E.

Kvartalni izveštaj FED-a

Amerika dužna i...

Amerika, dug
Izvor: Shutterstock

Dug američkih domaćinstava nastavio je da raste u prvom kvartalu ove godine jer se zemlja suočila sa inflacijom, naglim rastom cena kuća i strahom od moguće recesije.

Iako su rani dani pandemije omogućili nekim porodicama da akumuliraju ušteđevinu i smanje stare dugove, ukupni dug domaćinstava porastao je za 266 milijardi dolara u prvom kvartalu 2022. godine, dostigavši 15,84 triliona dolara, navodi se u kvartalnom izveštaju Federalnih rezervi Njujorka.

To je 1,7 triliona dolara više nego krajem 2019. godine, neposredno pre nego što je kovid 19 zahvatio SAD.

Nije iznenađujuće da hipoteke na današnjem stambenom tržištu u velikoj meri pokreću rast dugova domaćinstava: u prvom kvartalu, hipotekarna salda porasla su za 250 milijardi dolara.

Međutim, izdavanje hipoteka, koje prema njujorškom FED-u uključuje i kupovinu i refinansiranje hipoteke, opalo je u prvom kvartalu nakon pandemijskog buma refinansiranja.

"U prvom kvartalu 2022. godine došlo je do povećanja hipotekarnih i auto-kredita u kombinaciji sa tipičnim sezonskim smanjenjem stanja na kreditnim karticama“, rekao je Endru Houvort, direktor za Istraživanje domaćinstava i javnu politiku u Njujorku. "Međutim, izdavanje hipoteka je opalo u poređenju sa istorijski visokim iznosima viđenim 2021. godine, što odražava pad potražnje za refinansiranjem.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako po svaku cenu izbeći porez
bogataši, novac, pare

"Dinastički fondovi“

30.04.2022. 08:10

Kako po svaku cenu izbeći porez

Sudbina plana "izgradi bolje“, koji je sastavio predsednik SAD Džo Bajden, čiji je cilj da pomogne radnim američkim porodicama da osiguraju sve što je potrebno za život i da se izbore sa klimatskom krizom, a koji se oslanja na pravednije oporezivanje na bogate pojedince i korporacije, ostaje neizvesna.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
4°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve