Biznis
11.02.2022. 07:05
R. E.

Javni dug

Nije više "Dužan kao Grčka", nego "Dužan kao Amerika"

Američka ekonomija
Izvor: Shutterstock

Odomaćen termin "Dužan kao Grčka“ ubrzo će zameniti "Dužan kao Amerika“.

Zaduženost Sjedinjenih Američkih Država dostigla je istorijski maksimum.

Prema podacima koje je objavio Department of the treasury, stanje javnog duga na dan 31. januar 2022. godine iznosi 30,1 trilijardi dolara, što predstavlja uvećanje od bezmalo 7 trilijardi u odnosu na 31. januar 2020. godine, nekoliko meseci pre izbijanja pandemije virusa korona.

Inače, ovakvo povećanje dovodi se u neposrednu vezu sa federalnim davanjima prema stanovništvu i privredi upravo s ciljem da se pomognu u novim kriznim uslovima. Ti programi pomoći su pre svega bili usmereni ka pomoći ugroženim granama ekonomije, ali najviše prema malim i srednjim preduzećima, kao i stanovništvu.

Federalne rezerve najavile su mogućnost podizanja kratkoročnih kamatnih stopa nakon ovih vesti, sa jasnom namerom da pokušaju da suzbiju inflacionu krivu koja je neminovna i koja se nalazi na najvišem nivou u poslednje četiri decenije.

Neki stručnjaci smatraju da ovaj nivo javnog duga ozbiljno ugrožava mogućnost reakcije u slučaju nekog novog talasa pandemije ili drugog oblika krize koji bi pogodio ekonomske tokove.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Fantastičnih sedmoro: Afro-milijarderi u SAD
Amerika, Njujork

Kako su se obogatili

07.02.2022. 04:39

Fantastičnih sedmoro: Afro-milijarderi u SAD

U Sjedinjenim Američkim Državama trenutno ima 724 milijardera, međutim samo sedmoro njih su afroameričkog porekla. Dok se beli milijarderi mogu skupiti na banketima u velelepnim salama hotela i upoređivati svoje dijamantske "rolekse“, afroamerički milijarderi bi stali za jedan veći trpezarijski sto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve