Biznis
17.06.2022. 11:45
R.E.

Rat u Ukrajini

Amerika sve vreme uvozi rusku naftu

tanker
Izvor: Shutterstock

Najnoviji Izveštaj helsinškog Centra za istraživanja o energiji i čistom vazduhu (CREA) otkrio je da je Rusija, zahvaljujući kupcima u Kini, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Indiji, Turskoj i Poljskoj, u prva tri meseca rata u Ukrajini, od izvoza fosilnih goriva zaradila 93 milijarde evra.

Iako je, kako navodi CREA, izvoz ruske nafte u maju pao za 15 odsto, prosečna cena sibirskih barela sada je za 60 odsto veća nego ranije.

Uprkos strogim sankcija, ruska nafta ipak stiže u SAD, a Zapad još uvek ne zna kako da redukuje količine sibirske nafte koje sada stižu u Njurok i Nju Džerzi novim rutama.

Finski ekspreti, zaključili su, da tankeri koji stižu iz Indije u američke luke donose i sirovu rusku naftu, zbog što izaziva negodovanje Zapada. 

Specijalni savetnik Stejt departmenta za energetiku, Ejsmos Hohstajn, upozorio je Nju Delhi da “ne preteruje sa povećanjem uvoza ruske nafte”.

“Nemojte da izgleda kao da koristite prednost nasuprot patnji koju podnose domaćinstva u Evropi i Americi. Pazite da dobro pregovarate, jer ako vi ne kupujete naftu, niko drugi to ne radi”, rekao je Hohstajn.
 

Ako Indija nabavkom ruske nafte finansira rat, recite mi, da li kupovina ruskog gasa ne finansira rat?”, izjavio je indijski ministar spoljnih poslova, Subramanjam Džaišankar, kao odgovor na optužbe Vašingtona i Brisela.

Bez obzira na to što su pod najvećim optužbama Kina i Indija, izveštaj CREA ukazuje na to da su pet članica EU, od početka rata u Ukrajini, ruskim naftim kompanija isplatile 36,4 milijardi evra.

Kako se navodi u izveštaju, Nemačka je za uvoz ruske nafte platila 12,1 milijardi evra, Italija i Holandija platile su po 7, 8 milijardi evra, Poljska 4,4 milijarde, a Francuska 4, 3 milijarde evra.

CREA takođe otkriva da su Indija, Francuska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, ovog proleća, povećali uvoz ruske nafte. 

U uzveštaju se navodi  i to da su kupci širom sveta, od kraja februara do početka juna, za sirovu rusku naftu izvojili 46 milijardi evra, 24 milijarde za gas, 13 milijardi za naftne derivate, 1,5 milijardi za tečni sibiriski gas i 4,8 milijardi za ugalj.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prvi svetski ekonomski rat
Ruska ekonomija 3.5.2022.

Sankcije Rusiji

04.05.2022. 07:10

Prvi svetski ekonomski rat

Rusija je teško pogođena sankcijama. Država se suočava sa najvećom stopom inflacije u poslednje dve decenije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve