APPLE: Najprofitabilniji svetski proizvođač mobilnih telefona

APPLE: Najprofitabilniji svetski proizvođač mobilnih telefona


Kada je reč o tehnologiji namenjenoj običnim ljudima, niko ne može ni da se približi Apple-u. Isticanjem minimalističkog dizajna i jednostavne upotrebe u prvi plan, kompanija je definisala kategorije proizvoda kao što su tableti, pametni satovi i, naravno, pametni telefoni.

Ajfon je učinio da Apple postane jedan od najvećih kompanija na svetu i na njega otpada najveći deo Apple-ove prodaje. Ali to nije jedini način na koji Tim Kuk i kompanija zarađuju. Većina proizvođača hardvera imala je problema da zaradi od prodaje svojih uređaja, ali ne i Apple. Izveštaji za 2018. pokazuju da čak 80 odsto profita svetske industrije pametnih telefona otdapa na Apple.

Postoje dva popularna operativna sistema za pametne telefone iOS i Android. Ovaj drugi je, praktično, u osnovi svakog uređaja koji nije Apple. Android je zauzeo oko 80 odsto svetskog tržišta i oko 55 odsto
tržišta SAD. Naćiće te ga u uređajima svih glavnih igrača na tržištu – Samsunga, HTC-a, Huaweija…

Povezane vesti – Od čega Viber zarađuje i ko ga je osnovao možete pročitati ovde.

Ta sveprisutnost je dobra za Guglovu matičnu matičnu kompaniju Aplfabet, ali istovrmeno predstavlja i problem za proizvođače telefona koji koriste Android, jer se teže međusobno razlikuju. Zbog toga što svi koriste slične operativne sisteme, kompanije moraju da se takmiče u cenama i karakteristikama uređaja.

YouTube/Print Screen

YouTube/Print Screen

Epl je svoj operativni sistem uvek držao samo za sebe. Ako želite da ga koristite i uživate u povezivanju vašeg pametnog telefona sa Mekbukom, morate da kupite ajfon. Ta ekskluzivnost, uparena sa
fokusiranošću Appla na jednostavan, intuitivan dizajn i jakim brendom, omogućila je Apple-u da ustanovi status luksuza u industriji u kojoj se većina drugih kompanija trudi da troškove drže što nižim.

U fiskalnoj 2018. godini Epl je prodao uređaje u vrednosti većoj od 220 milijardi dolara. Više od 70 odsto tog prihoda dolazi iz segmenta ajfona. Tu se, međutim, ne zaustavlja novac koji se sliva u Apple.

Ko god je jednom imao neki Apple uređaj, taj je ušao u poseban ekosisitem njihovih aplikacija i servisa koje nudi kroz softver na svojim uređajima. Želite da preuzmete aplikaciju za produktivnost?
Pogledajte App Store na vašem ajfonu. Treba vam više prostora kako biste vaše fotografije smestili na klaud? Samo platite za proširenje mesta na iCloud.

Pojedinačno, ovo izgleda kao neka nebitna transakcija, ali one Apple-u donose veliki novac. U rezultatima kompanije za 2018. zabeleženo je da je segmeet servisa generisao 37 milijardi prihoda. Sektor servisa je dvostruko profitabilniji u odnosu na Eplov osnovni posao sa hardverom, i uskoro
će da postane oblast na koju će Apple da se fokusira.

Povezane vesti – Kako je Facebook postao najveća društvena mreža na svetu, možete pročitati ovde.

Prodaja ajfona je u poslednje vreme bila „kilava“, jer je Apple-u trebalo više vremena da uradi određena unapređenja, ali usluga servisa nastavila da raste. Prihod od servisa porastao je za 24 odsto u 2018. godini. Ono što je za Apple bitno je da, čak i kada se jedan deo kompanije muči, kompanija i dalje zarađuje.

Servisi jačaju i Apple-ovu ponudu uređaja, i što je više ljudi koji imaju neki od njih, veće je i tržište za posao sa servisima. Početkom 2019. godine kompanija je objavila da ima bazu sa 1,4 milijarde uređaja,
pokazujući na taj način neverovatan nivo Apple-ovog posla sa hardverom i još većih mogućnosti koje se pružaju za njihove servise.

Uređaji, usluge, kako god da okrenete, Apple zarađuje. Upravo zato će se Apple u budućnosti sve više fokusirati na usluge, servise. Više nego ikada, želi da ljudima stalno nešto prodaje, nudeći pretplatu za
stvari koje oni mogu da rade na svojim telefonima.

Apple, naravno, ne otkriva koliko koji servis pojedinačno donosi para. Ali mi znamo koliko koliko poslovi u ovom segmentu koštaju i da li su dobri ili loši. Evo kako stvari danas stoje.
Apple music je lansiran 2015. godine, nakon što je Apple kupio i rebrendirao Beats Music. Jedan je od najmoderniji i najzanimljivijih, i, verovatno, jedan od najprofitabilnijih sektora Apple-a. Prema podacima koje je decembra 2018. izneo Fajnenšenal tajms, ovaj servis ima oko 56 miliona pretplatnika. Nije, međutim, do kraja poznato koliko je aktivnih pretplatnika, s obzirom da kompanija nudi besplatne promotivne periode, a servis takođe dolazi i upaketu sa nekim bežičnim uslugama kompanije Verizon.

Povezane vesti – Kako Netflix zarađuje, pročitajte ovde

Ako pretpostavimo da svaki korisnik plati 10 dolara mesečno, to bi značilo da Apple mjuzik godišnje zarađuje oko 6,7 milijardi dolara! Pa, ipak, gotovo je sigurno da ogroman deo Apple prihoda stiže od
od App prodavnice (App Store), koji je, prema procenama, do maja 2018. imala čak 170 milijardi „skidanja“ raznih aplikacija.

Veći deo tih aplikacija se, doduše, ne plaćaju, ali ogroman deo prihoda dolazi od tzv. in-apps kupovine u besplatnim igricama poput Fortnite i Candy Crash, ili kroz pretplate na aplikacije kao što su
Netflix, Tinder ili YouTube.

Teorstski, svaki korisnik nekog od Apple proizvoda – ajfona, ajpeda ili Meka – istovremeno je i korisnik ajklauda, s obzirom da Apple besplatno daje tričavih 5GB prostora svakom korisniku.

Možda iCloud nije prepoznatljiv brend kao Dropbox ili Google Drive, ali korisnicima pruža određene velike pogodonosti, ukoliko se pretplate – to je, naime, jedini način da bekapujete ajfon i ajped na
internetu. A to skladište služi za, praktično, sve što je na vašem telefonu. Ako snimite previše fotografija, na primer, vaš telefon će prestati da da pravi “bakcup”, što vas zaista nagoni da izađete iz
skromnih 5GB koje ste dobili za džabe.

U Apple to izgleda znaju, pa je najjeftinija pretplata za ajklaud svega 99 centi mesečno. Za to dobijate 50 GB prostora. Po toj ceni to je lako prodati, ali tih 12 dolara godišnje multilikuje ako se ubroji više od milijarde iOS uređaja širom sveta.

U intervjuu iz 2016. godine potpredsednik kompanije Edi Kju otrkio je da su tada imali oko 782 miliona korisnika ajklauda. Nije, međutim, otkrio koliko je onih koji taj servis i plaćaju.
Epl, takođe, zarađuj i preko drugih servisa i aplikacija, kao što su Ajtjuns, Epl pej, Epl ker, Mape…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar