Biznis
02.05.2022. 13:37
Beta

Rat u Ukrajini

Finska raskinula važan ugovor sa Rusijom

Rusija, Finska
Izvor: Shutterstock

Ugovor sa ruskom grupom Rosatom za izgradnju nuklearnog reaktora u severnoj Finskoj raskinut je zbog dodatnih "rizika" vezano za rusku invaziju na Ukrajinu, saopštio je konzorcijum u većinski finskom vlasništvu, koji vodi projekat.

"Rat u Ukrajini je pogoršao rizike projekta", koji se nalazi na obalama Baltičkog mora, navodi konzorcijum Fennovoima u saopštenju.

Filijala Rosatoma uključena u projekat, RAOS Project, "nije bila u stanju da ublaži ove rizike".

Fennovoima, dve trećine u vlasništvu konzorcijuma finskih kompanija i 34 odsto Rosatoma, takođe se poziva na "značajna kašnjenja" podružnice ruskog nuklearnog giganta da završi radove na reaktoru Hanhikivi-1.

"To znači da je saradnja sa Projektom RAOS momentalno prekinuta i da su radovi na lokaciji Hanhikivi-1 sa ruskom grupom završeni", dodaje se u saopštenju.

Procenjen na više od 7,5 milijardi evra, projekat reaktora od 1.200 megavata na severu Finske datira iz 2010. godine i već je imao brojna kašnjenja.

Uoči invazije na Ukrajinu, finska vlada je najavila da će preispitati projekat, jedan od glavnih u Evropskoj uniji, u kojem učestvuje ruska kompanija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU između plaćanja gasa u rubljama i iznalaženja alternative
Gas

Sankcije Rusiji

29.04.2022. 22:05

EU između plaćanja gasa u rubljama i iznalaženja alternative

Prekid isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj predstavlja značajnu eskalaciju ekonomskog sukoba Rusije i Zapada, ocenjuju svetski mediji navodeći da pojedini dobavljači u EU traže način da zadovolje zahtev Kremlja za plaćanje gasa u rubljama a da ne prekrše sankcije koje je Brisel uveo Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve