Biznis
27.04.2022. 12:40
Beta

Tranzit ostaje

Gasprom potvrdio prekid isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj

Gas
Izvor: Shutterstock

Ruska državna gasna kompanija Gasprom potvrdila je da je obavestila Bugarsku i Poljsku da obustavlja isporuku gasa pošto ga nisu platile u ruskim rubljama, i da će svako uzimanje gasa namenjenog trećim zemljama rezultirati smanjenjem količina u trazitu.

U saopštenju Gasproma se navodi da do kraja radnog dana 26. aprila, bugarski Bulgargas i poljski PGNiG nisu Gasprom eksportu platili za gas isporučen u aprilu, "što je trebalo obaviti u rubljama u skladu sa predsedničkom uredbom broj 172, od 31. marta 2022", a o čemu su obe strane bile obaveštene.    

"U tom kontekstu, Gasprom eksport je obavestio Bulgargas i PGNiG o suspenziji isporuke gasa počevši od 27. aprila, sve dok plaćanja ne budu obavljena u skladu sa procedurom navedenom u uredbi", navodi se u saopštenju.
 

"Bugarska i Poljska su tranzitne zemlje. U slučaju neovlaštenog uzimanja ruskog gasa iz količina koje su u tranzitu za treće zemlje, te količine u tranzitu će biti smanjene za količinu koja je uzeta", saopštila je direkcija za informisanje Gasproma.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko smo, ustvari, zavisni od gasa?
gas, gasovod

Energenti u Srbiji

07.04.2022. 07:10

Koliko smo, ustvari, zavisni od gasa?

Za mlađe generacije inflacija je bila samo pusta prošlost i priča koju roditelji prepričavaju uz one čuvene reči "U moje vreme nije ovako bilo“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
30.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve