Biznis
26.09.2022. 11:37
Beta

"Snašli se"

Gde danas rade bivši Fijatovi radnici...

Fijat
Izvor: Shutterstock

Više od 100 bivših radnika Fijata se od letos zaposlilo u drugim kompanijama u Kragujevcu, Čačku i Kraljevu, rekli su, na osnovu svojih procena u Gradskom veću Saveza samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK).

Predsednik SSSK i prvi čovek sindikata fabrika Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu Saša Djordjević je rekao agenciji Beta da se "dobar deo radnika već snašao".

On je procenio da oko 30 odsto radnika koji su proglašeni za tehnološki višak sada ima neki drugi posao, kroz zvanično zapošljavanje ili neki drugi vid radnog angažovanja.

I dalje nema zvaničnih podataka o broju Fijatovih radnika u Kragujevcu koji su letos otpušteni uz otpremnine, ali se procenjuje da ih je više od 1.300.

Beta je ranije objavila informaciju da se njih 1.085 prijavilo na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje gde su ostvarili pravo na mesečnu novčanu naknadu najduže do 12 meseci u zavisnosti od dužine radnog staža.

Đordjević je naveo da su do sada bivši radnici pronašli posao isključivo zahvaljujući ličnom angažovanju i da nije bilo "državne pomoći" koja je za novo zapošljavanje bila dogovorena letos u pregovorima sa zvaničnicima.

On je kazao da se dosta bivših Fijatovih radnika zaposlilo u kompaniji "Forverk" u Čačku, a otišli su da rade i u "Janfeng", "Vaker Nojson", kao i "Simens" u Kragujevcu ili u "Leoni" u Kraljevu.

Đordjević je istakao i da mu je poznato da je više od 30 bivših Fijatovih radnika bilo zainteresovano i za rad u kompaniji "Zastava Tervo" u Kragujevcu.

On nema potvrdu da li se i koliko njih tu i zaposlilo navodeći da "Zastava Tervo" posle razgovora izabrane kandidate poziva najpre na probni rad.

Prema rečima Đordjevića, bivši Fijatovi radnici se zapošljavaju kao metalo-brusači, metalo-glodači, CNC operateri, kao i na drugim poslovima.

On je naveo da se neki od njih nisu ni prijavljivali na evidenciju NSZ  budući da su odmah po uzimanju otpremnina nastavili da rade "dopunske" poslove koje su ranije imali.

Đordjević je ocenio da je ženama teže da nađu novi posao, pa sindikat namerava da u budućim razgovorima u Vladi Srbije posebno istakne pomoć u njihovom zapošljavanju.

U kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija je posle realizacije socijalnog programa ostalo da radi oko 500 radnika od ranijih 2.016.

Djordjević je rekao da su od dolaska s kolektivnog godišnjeg odmora 22. avgusta radnici redovno angažovani i nije bilo ni dana plaćenog odsustva.

Proizvodnja automobila je prekinuta, pa radnici rade na poslovima raščišćavanja hala za instaliranje nove opreme za proizvodju električnog vozila koja je najavljena za 2024. godinu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o radnicima Fijata...
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije

25.06.2022. 12:09

Vučić o radnicima Fijata...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će radnicima Fijata u sredu krenuti otpremnine, tako da će i sami videti da on ne laže.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve