Biznis
07.02.2022. 15:05
R. E.

Vrtoglav rast cene

Kafa drastično poskupljuje

Kafa
Izvor: Shutterstock

Fjučersi kafe na Njujorškoj berzi porasli su u poslednjem kvartalu na vrtoglavih 5,2 dolara za kilogram, što je značajna promena u odnosu na 2,5 dolara koliko je iznosila cena u istom periodu prošle godine. Od 2010. godine ovo su najveće zabeležene vrednosti ove vrste robe.

Trend rasta prisutan je tokom čitave 2021. godine, ali su nepovoljne vremenske prilike i epidemiološka situacija, kao i muke sa lancima snabdevanja. No, na kraju, ozbiljnijih udaraca po džepu krajnjeg potrošača nije bilo. Sad već postoje najave pre svega iz "Neskafea“ da će doći do povećanja cena, a jedan od najvećih lanaca kafeterija u SAD najavljuje povećanje cena ovog popularnog pića od 25 odsto.

Za sada najveći dobitnik od ovakvog razvoja situacije je "Starbaks“ koji je u oktobru prošle godine napravio dogovor i "zaključao“ cenu kafe kod svojih dobavljača za narednih 14 meseci, što će reći do kraja 2022. godine.

Međutim, ekonomski analitičari predviđaju da se kriva rasta neće zaustaviti na ovoj brojci, već da će do kraja godine sigurno preći granicu od 5,5 dolara za kilogram.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evro pao prema dolaru
Berza

Berze

07.02.2022. 09:38

Evro pao prema dolaru

Vrednost evra prema dolaru spustila se sa tronedeljnog maksimuma, pošto su snažni januarski podaci o zapošljavanju u SAD poduprli američku valutu i jer su očekivanja o pokazateljima o inflaciji učvrstila tržišno uverenje da će Federalne rezerve (FED) snažnije podići kamate u martu.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve