Biznis
16.11.2021. 20:45
Tanjug

Dobra vest za turizam

Koliko turisti prosečno borave u Srbiji

Turista, putnovanje
Izvor: Shutterstock

Ministraka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je oboren rekord broja noćenja iz 2019. godine i da je do sada u Srbiji prenoćilo oko 10.187.000 turista, te dodala da će Inicijativa Otvoreni Balkan i uvođenje novih zelenih sertifikata dodatno doprineti razvoju turizma u našoj zemlji.

Ona je, gostujući na Televiziji "K1" istakla da se broj turista u odnosu na prethodne godine smanjio, ali da je produžen boravak i broj noći provedenih u Srbiji.

"Broj ostajanja turista na godišnjem nivou u Srbiji nekada je bio 2,17 dana, a sada taj broj iznosi 4,5 dana", navela je Matić.

Dodala je da je broj stranih turista je opao u odnosu na prethodne godine zbog situacije sa pandemijom, ali da je zato broj domaćih turista i onih iz regiona koji produžavaju boravak na domaćim destinacijama sve veći.

Objasnila je da će uvođenje novih digitalnih zelenih sertifikata olakšati stranim turistima dolazak u našu zemlju, te da će se pozitivno odraziti na tirizam u Srbiji.

Ukazala je na značaj, za srpske turiste koji žele da putuju u inostranstvo, da Srbija ponovo bude na zelenoj listi zemalja EU, te uptila apel građanima da se vakcinišu.

"Od perioda kada smo stavljeni na zelenu listu EU u junu, do avgusta imali smo porast dolazaka stranih turista od 75 odsto", rekla je Matić.

S obzirom na trenutan broj zaraženih, Matić smatra, da je vakcinacija neophodna i za predstojeću zimsku sezonu.

Ministarka je kazala da se očekuje uspešna zimska sezona i izrazila nadu da će brojevi inficiranih početi da padaju.

Kada je reč o Inicijativi Otvoreni balkan, Matić je kazala da je ona od velikog značaja kako za turizam tako i za celokupni privredni razvoj Srbije.

"Drago mi je da smo svi shvatili da je povezivanje ključno i neophodno za razvoj zemalja članica Inicijative. Ova inicijativa predstavlja političku zrelost pre svega naših lidera na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ali i gospodina Edija Rame i Zorana Zaeva", rekla je Matić.
 

Lakše kretanje i lakši prolazak granica u znatnoj meri pospešiće efikasnost transporta i skratiti administrativne procedure, objasnila je ministarka i dodala da će brži protok na granicama pozitivno uticati i na razmenu radne snage i razmenu trgovinskih dobara.

"U dogovoru sa ministarkom rada Darijom Kisić Tepavčecić radi se i na slobodnom pristupu tržištu rada zemalja Inicijative, preko elektronskog porala i to bez radnih dozvola", rekla je Matić.

Upitana da prokomentariše navode medija da će se ovakvom inicijativom povećati broj radnika koji dolaze iz Albanije, ministarka je poručila da je vreme da se odbace predrasude i sukobi iz istorije koje su nas skupo koštali, radi dobrobiti naših građana, ekonomije i privrede.

"Takve političke floskule odavno su prevaziđene, pogotovu za ljude koji su opredeljeni za evropske vrednosti i standarde", kazala je Matić ističući zanačaj jedinstva u regionu za ulazak Srbije u EU.

Na kraju skupa regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", na kojem su se u Nišu od 12. do 14. okupili ministri finansija, poljoprivrede, rada i zapošljavanja vlada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, potpisana su dva zaključka sa radnih sastanaka, u kojima su definisane sve aktivnosti koje će se sprovesti do samita koji se krajem decembra održava u Tirani.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, reč je o aktivnostima koje će doprineti olakšavanju trgovine, saradnje u oblasti bezbednosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije, kao i slobodnom pristupu tržištu rada građana tri zemlje.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vlada dala "zeleno svetlo": Turisti na Tajlandu posle 18 meseci
Tajland

Samo vakcinisani

01.11.2021. 10:43

Vlada dala "zeleno svetlo": Turisti na Tajlandu posle 18 meseci

Više stotina vakcinisanih stranih turista bi trebalo da stigne u Bangkok, što je prvi talas posetilaca na Tajlandu u poslednjih 18 meseci koji neće morati da prođu kroz karantin zbog koronavirusa.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
22°C
05.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve