Biznis
06.05.2022. 12:15
R. E.

Nemačka

Najavljena nova poskupljenja u auto industriji

Automobili
Izvor: Shutterstock

U nemačkoj auto industriji zbog rata raste pesimizam, pokazuje indikator poslovnih očekivanja instituta za ekonomska istraživanja Ifo. Mnogi proizvođači najavljuju nova poskupljenja.

Indikator poslovnih očekivanja je u aprilu pao na minus 30,4 poena, posle minus 21,8 u martu, saopštio je Ifo u sredu u Minhenu. "Proizvođači automobila su uznemireni ratom u Ukrajini," rekao je stručnjak instituta Oliver Falk (Falck), a prenosi DPA.

Raspoloženje među dobavljačima je još gore - palo je sa minus 39,8 poena na minus 44,3. Indikator je rezultat ponderisanih vrednosti pozitivnih i negativnih poslovnih očekivanja.

Poslovna očekivanja za naredne mesece su stoga jednako sumorna kao u proleće 2020. kada je industrija stajala u mestu tokom prvog pandemijskog zaključavanja.

Ipak, sada nema značajnijih prekida proizvodnje, čak i ako fabrike pate od uskih grla u snabdevanju.

Prema Ifo, proizvođači automobila svoju sadašnju situaciju vide kao mnogo bolju nego pre dve godine.

"Proizvođači mogu da proguraju veće prodajne cene i tako povećaju svoje prihode uprkos tanjoj prodaji," rekao je Falk dodajući da mnogi u narednim mesecima planiraju dalja poskupljenja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto "Tojota" smanjuje proizvodnju
automobili

Još pola miliona vozila

09.02.2022. 11:25

Zašto "Tojota" smanjuje proizvodnju

Korporacija "Tojota Motor" je objavila da je smanjila ciljanu godišnju proizvodnju za još pola miliona vozila zbog nedostatka čipova i bolovanja zaposlenih zaraženih kovidom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve