Biznis
05.03.2022. 07:10
R. E.

Ruska ekonomija

Najveća opklada u istoriji

Berza
Izvor: Shutterstock

Ovih dana pala je najveća opklada u istoriji čovečanstva. Zapad se kladio u trilijardu dolara da će ruska ekonomija propasti.

Nakon ruske invazije Ukrajine, odgovor nije stigao na konvencionalan način po principu oko za oko. Umesto toga čini se da je odluka bila da se započne ekonomski rat. U tom ratu uvek postoji neko ko će da zaradi.

"Izazvaćemo kolaps ruskog ekonomskog sistema“, izjavio je francuski ministar Bruno le Mer. Za sada je poznato da bar dve stvari otežavaju čitav posao. Prvo i osnovno, Rusija je energetski gigant, 40 odsto potreba za gasom i 25 odsto potreba za naftom Evropa zadovoljava iz ovog izvora. Drugo, Rusija je za prethodnih osam godina nagomilala više od 600 milijardi dolara u rezervama, pre svega u zlatu. 

Prvi korak u ekonomskom ratu Zapada bilo je ograničenje u bankarskoj sferi, ukidanje SWIFT-a, pristupa deviznim tržištima ruskim bankama s ciljem da se prvo iz igre izbaci bankarski sistem koji je i najviše bio izložen prema Zapadu. U ovom trenutku je to imovina koja vredi oko jedne trilijarde dolara. Zapadni planeri očekuju da će ove mere spustiti ruski BDP za 6 odsto samo u prvom kvartalu ove godine. Za 11. najveću ekonomiju sveta biće to ozbiljan udarac.

Kako je CNN-u izjavio neimenovani izvor iz Stejt departmenta, odlučili su se za jednostavnu taktiku: što Putin bude više napredovao u Ukrajini, ruska ekonomija će nazadovati. Za sada sve su oči uprte u rusku ekonomiju. Banke koje su bile prve na udaru nisu baš lako podnele test izdržljivosti. Redovi pred bankomatima u Moskvi primorali su centralnu banku da interveniše, prilagođavajući kamatne stope i intervenišući u monetarnoj sferi.

Najveći gubitak zasada je podnela Sberbanka Evropa koja će morati da se odrekne svojih podružnica u Hrvatskoj i Austriji.

S druge strane, i Zapad oseća ozbiljne udarce. Cene energenata, gasa i nafte otišle su u nebo. Cena barela nafte dostigla je sredinom prošle nedelje 112 dolara sa tendencijom rasta. Ekonomski rat Zapada i Rusije je u toku, ali ono što može da zabrine jeste odgovor Dmitrija Medvedeva na konstataciju francuskog ministra finansija. U nimalo diplomatskom maniru Medvedev je pomalo preteći konstatovao da ekonomski ratovi često prerastu u one prave.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rusi kupuju karte u jednom pravcu
aerodrom

Strah od mobilizacije

04.03.2022. 16:05

Rusi kupuju karte u jednom pravcu

Rusi užurbano kupuju avionske karte za inostranstvo u jednom pravcu zbog straha od opšte mobilizacije i uvođenja ratnog stanja.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
18°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve