Biznis
15.05.2022. 09:35
Beta

Branislav Nedimović

"Nema poskupljenja brašna još 60 dana"

pšenica
Izvor: Shutterstock

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će se zbog odluke da izvoz brašna bude potpuno slobodan, u Srbiju sliti 50 do 60 miliona evra, a da nijednog trenutka neće biti ugrožena situacija u Srbiji.

"Mi imamo višak od 170.000 tona brašna, ako uzmemo da Srbija uzveze 10.000 do 12.000 tona, imamo za 15 meseci izvoza, a nemojte zaboraviti da imamo milion tona pšenice na lageru koja vrlo lako može da se samelje", rekao je Nedimović na RTS-u.
 

On je dodao se očekuje dobra setva, prinos od 4,5 miliona tona pšenice, a kako je dodao proizvodnjasuncokretovog ulja tri puta je veća od potrošnje.

Nedimović i dalje smatra da je odluka o zamrzavanju izvoza na 45 dana bila dobra kako bi se izbalansiralo stanje zaliha u zemlji.

On je naveo da je nedavno Indija zamrzla izvoz, da je Rusija takođe zabranila izvoz, a da je "šesti proizvođač pšenice na svetu Ukrajina u ogromnom problemu sa izvozom".

"Brašno u pakovanju od jedan i pet kilograma i hleb neće poskupeti u narednih 60 dana, ali vlada ima pravo da interveniše ukoliko postoje poremećaji, a sva je prilika da će na svetskom tržištu potpuni cirkus biti", rekao je Nedimović.
 

Rekao je da se zabrana poskupljenja odnosi i na suncokretovo ulje i ponovio da u Srbiji nema nestašice, dok kako kaže "neke zemlje Evropske unije imaju velikih problema sa snabdevanjem".

Pored dobrog prinosa pšenice od 3.400.000 tona, zatim kukuruza i suncokreta, ministar poljoprivrede je rekao da očekuje i dobar rod maline.

Štete od grada su, kako je istakao, minimalne, jer je protivgradna zaštita unapređena, digitalizovana i sada je "mnogo bolja nego pre pet godina".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Inflacija u svetu više nego udvostručena za godinu dana
Cene, inflacija

MOR

12.05.2022. 16:10

Inflacija u svetu više nego udvostručena za godinu dana

Rast inflacije u svetu odražava efekte zatvaranja zbog globalne pandemije u toku 2020. i 2021. godine, ali je na inflatorni skok u skorije vreme uticao porast cena energije i hrane, posebno od početka rata u Ukrajini, što će u narednim godinama verovatno održati cene na visokim nivoima, ocenila je Međunarodna organizacija rada (MOR).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
02.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve