Biznis
09.02.2022. 19:05
Tanjug

Smanjene opklade

Izjava jedne žene zaustavila pad evra prema dolaru

Berza
Izvor: Shutterstock

Pad evra prema dolaru sa tronedeljnog maksimuma, koji je registrovan u utorak, zaustavljen je u sredu jer su investitori smanjili opklade u vezi s agresivnijim povećanjem kamata u Evropi nakon izjave predsednice Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.

Dolar je zabeležio neznatno kretanje, dan uoči objave podataka o potrošačkim cenama u SAD-u koji bi mogli da daju nove naznake o tempu monetarnog pooštravanja Federalnih rezervi (FED), prenosi Rojters.

Nešto oštrije ocene o aktuelnim ekonomskim kretanjima u prošlonedeljnim saopštenjima ECB i FED-a zatekle su tržišta i uticale na povećanje prinosa na dužničke hartije evrozone i SAD-a, podstakavši rast opklada na brže i veće povećanje kamata nego što se ranije očekivalo.

Međutim, Lagardova je u ponedeljak rekla da nema potrebe za većim pooštravanjem monetarne politike, nastojeći da ublaži rastuća očekivanja da će preduzeti agresivnije mere nakon što je prošle nedelje prvi put signalizirala mogućhe podizanje kamate u ovoj godini.

Bitkoin ojačao

Kriptovalute

bitkoin, novac, ekonomija

Kriptovalute

08.02.2022. 23:00

Bitkoin ojačao

Evro je danas ojačao za 0,1 posto na 1,1425 dolara na trgovanju u 08:50 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon jučerašnjeg postepenog povlačenja najvišeg nivoa od 14. januara koji je zabeležio u petak, kada je dostigao 1,1483 dolara.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute u odnosu na šest glavnih konkurenata, oslabio je za 0,1 procenat na 95,504 poena. Krajem prošlog meseca, ovaj indeks je dostigao najviši nivo od jula 2020. i iznosio je 97,441 poena.

Tržišni akteri smatraju da postoji više od 70 posto šansi da FED podigne referentnu kamatu za 25 baznih poena na sednici u martu, i skoro 30 posto šansi da će povećanje iznositi 50 baznih poena, prema istraživanju američke kompanije CME.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđaju da će sutrašnji američki podaci o inflaciji pokazati da su potrošačke cene u januaru porasle za 7,3 odsto na godišnjem nivou.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I banke se plaše rata između Rusije i Ukrajine
banka 21. 1. 2022.

Kreditori zabrinuti

09.02.2022. 12:25

I banke se plaše rata između Rusije i Ukrajine

Ono čega se banke u Evropi sada najviše plaše je da će Rusiji biti zabranjen pristup međunarodnom platnom sistemu S.W.I.F.T koji se široko koristi, kažu bankari za Rojters, a jedan od njih smatra da bi takav potez bio kao "atomska bomba" za bankarsku industriju jer bi sprečio otplatu dugova.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve