Biznis
19.10.2021. 10:40
Tanjug

Akcije uzletele

Šaomi ulazi u posao sa elektirčnim vozilima

Šaomi
Izvor: Shutterstock

Kineski proizvođač pametnih telefona Šaomi planira da pokrene masovnu proizvodnju sopstvenih električnih vozila u prvoj polovini 2024. godine, izjavio je glavni izvršni direktor kompanije Lei Ðun, tokom kompanijskog Dana investitora.

Lei je tu izjavu kasnije potvrdio i na zvaničnom postu generalnog direktora Šaomija na kineskoj društvenoj mreži Veibo, sličnoj Tviteru, prenosi CNBC.

Akcije kompanije su na ovu vest skočile za više od 5,0 posto na berzi u Hong Kongu.

Šaomi je u martu ove godine najavio ulazak na tržište električnih automobila, navodeći da planira da uloži 10 milijardi dolara u razvoj tog biznisa u narednih 10 godina.

Prošlog meseca, kompanija je zvanično registrovala preduzeće za e-vozila Šaomi EV, koje već ima 300 zaposlenih, i na čijem je čelu Lei.

Konkurencija na kineskom tržištu električnih vozila postaje sve žešća sa ulaskom novih igrača. CNBC podseća da je kineski internet pretraživač Baidu osnovao u januaru zasebno preduzeće za proizvodnju električnih automobila, a među rivalima s kojima će se Šaomi suočiti u tržišnoj utakmici su i Nio, Speng, kao i veliki igrači "Tesla" i BYD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šaomi na udaru zbog cenzure korisnika
telefoni

Litvanija

27.09.2021. 17:20

Šaomi na udaru zbog cenzure korisnika

Kineski proizvođač pametnih telefona Šaomi saopštio je da angažuje nezavisnog eksternog stručnjaka da proceni tvrdnje litvanske vlade da smartfoni ove korporacije imaju funkciju cenzure.
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
05.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve