Biznis
12.03.2020. 21:04
N. G./Vox

Šeširi protiv pljuvanja, roboti pomagači... Koronavirus stvara i neobične biznis prilike

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Koronavirus stvara neobične nove poslovne prilike, od robota do šešira za pljuvanje. Mnoge kompanije istražuju kreativne načine da profitiraju od epidemije koronavirusa.

Izbijanje novog koronavirusa ruši globalna tržišta i utiče na sve, od avionskih kompanija, preko filmske industrije, do lokalnih preduzeća. Ipak, neke kompanije nekako imaju koristi od ove epidemije, koja se sada proširila na više država i zarazila više od 100 000 ljudi. To uključuje firme koje prodaju proizvode za dubinsko čišćenje, daljinske usluge poput Peloton i Zoom, i, naravno, Purell, brend popularnog sredstva za čišćenje.

Najvažnije vesti o koronavirusu:

NOVI BILANS U SRBIJI: Zaraženo 19 osoba, zatvaraju se granični prelazi

MERE ZA BEOGRAD: Odlučeno da li se zatvaraju škole i vrtići

Ali izgleda da prodavci nekih manje poznatih proizvoda takođe vide koronavirus kao jedinstvenu poslovnu priliku. Ove kompanije guraju ideju da bi u borbi protiv virusa mogli biti korisni uređaji poput prečišćivača vazduha, robota, pa čak i kape za zaštitu od pljuvačke. Dok neki od ovih proizvođača aktivno promovišu vezu između svojih proizvoda i COVID-19, bolesti uzrokovane koronavirusom, druge kompanije kažu da potrošači uspostavljaju vezu sami i traže proizvode.

https://www.youtube.com/watch?v=d1DND44T1o0&feature=emb_logo

Prodavci robota vide koronavirus kao veliku biznis šansu. Neki roboti pružaju pomoć u borbi protiv koronavirusa, olakšavajući razgovor između zaraženih pacijenata i bolničkog osoblja i isporučujući potrepštine, uključujući lekove. Ali bar jedan dobavljač robota iskoristio je epidemiju da ispromoviše svog "servisnog robota", automata koji se može programirati da odgovori na pitanja, ispita ljude i proveri njihovo zdravlje.

Kompanije žele da ulože novac i u termička skeniranja. Kao odgovor na pandemiju, neke kompanije brzo kreću da integrišu ili reklamiraju svoje postojeće mogućnosti termičkog snimanja. Tehnologija pregleda osobu iz daleka i procenjuje kolika je njihova temperatura, pa neki misle da bi ovi sistemi mogli da zabeleže temperaturu zaražene osobe. To smo već videli u Kini sa sistemom za prepoznavanje lica, ali sada se pojavljuje na drugom mestu. ThirdEye kompanija tvrdi da njihove naočare mogu biti opremljene termičkim snimanjem kako bi ovaj proces bio neprimetniji. Kompanija navodi da je primila oko 2.000 porudžbina u vezi sa izbijanjem koronavirusa i da će uređaje isporučiti u narednih mesec i po dana.

Koronavirus motiviše i porast potražnje za visokotehnološkim dezinfekcijskim sredstvima. Novi koronavirus je podstakao pojedine potrošače da potraže alate za dezinfekciju okolnih područja, uključujući visokotehnološke elektrostatičke pištolje za prskanje. Iako se obično može dezinfikovati sredstvo iz boce, ove vrste pištolja koriste naelektrisane čestice. Neke kompanije sada prodaju ove puške kao odgovor na koronavirus. Nekoliko njih - jedna pod nazivom Emist, a druga koje se zove EFS Clean - koriste se u zdravstvenim ustanovama u Singapuru i školama u Juti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prodavci e-trgovine guraju šešire protiv pljuvanja i druge čudne proizvode da blokiraju koronavirus. Pored sve većeg broja gadgeta koji se prodaju tokom epidemije coronavirusa, postoje i neki čudni proizvodi sa niskom tehnologijom koji privlače pažnju. Na primer, na Amazonu ćete naći niz novih šešira koji su opremljeni zaštitnim "ekranima" koji bi trebalo da blokiraju da vam neko pljune ili kine u lice. Postoje bejzbol kape sa ekranima, sunčane kape sa ekranima, pa čak i viziri sa ekranima. Čini se da je pretpostavka da će uređaj blokirati koronavirus koji se može širiti kapljicama. Međutim, Amazon je uklonio više od milion proizvoda za koje tvrdi da nisu efikasni protiv koronavirusa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve