Vesti
12.03.2020. 16:43
Tanjug

NOVI BILANS U SRBIJI: Zaražena 31 osoba, zatvaraju se granični prelazi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Srbije, u našoj zemlji registrovan je 31 slučaj obolevanja od koronavirusa.

"Do 8 časova 12. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 160 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 12.03.2020. godine testirani su uzorci 9 osoba, od kojih je 1 bio pozitivan i 8 negativnih na novi korona virus", navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Na intenzivnoj nezi u KC Vojvodina jedan pacijent

Jedan pacijent zaražen novim koronavirusom, koji leži u KC Vojvodina, ima težu kliničku sliku bolesti i nalazi se na odeljenju intenzivne nege, ostalih 18 imaju lakšu kliničku sliku bolesti u stabilnom su stanju i dobro se osećaju, kaže direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović.

On je za Tanjug rekao da se u Klinici za infektivne bolesti u Beogradu leči osam pacijenata koji su inficirani virusom Kovid – 19, da je njihovo zdravstveno stanje stabilno, da skoro svi imaju lakšu kliničku sliku bolesti.

"Dvoje pacijenata ima umereno tešku kliničku sliku, ali ne zahtevaju nikakve mere intenzivnog lečenja. Svi se nalaze na odeljenju opšteg tipa i njihovo stanje je u potpunosti stabilno", naglasio je Stevanović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN

Zatvaraju se granični prelazi

U Srbiji su privremeno zatvorena 44 granična prelaza za drumski, železnički i rečni saobraćaj zbog pojave koronavirusa.

Ta odluka se odnosi na prelaze prema Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, kao i nekoliko unutrašnjih graničnih prelaza.

Prema Mađarskoj i Rumuniji su za drumski saobraćaj zatvoreni prelazi Rastina, Bajmok, Bački Vinogradi, Horgoš 2, Kanjiža (rečni), Đala, Rabe, Vrbica, Kikinda, Nakovo, Jaša Tomić, Kaluđerovo, Golubac, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Đerdap 2, objavljeno je na sajtu MUP-a.

Granični prelazi koji su zatvoreni prema Bugarskoj su: Mokranje, Strezimirovci i Ribarci.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Škole se za sada ne zatvaraju

Trenutno nema potrebe da se u Beogradu obustavi nastava u školama i vrtićima, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je rekao da je to odlučeno nakon jutrošnjeg sastanka sa resornim sekretarima Gradske uprave, na kojem je bio prisutan i epidemiolog Predrag Kon.

"Država spremna za koroanvirus"

Ministar Siniša Mali istakao je, povodom situacije u vezi sa koronavirusom, da je država stabilna i da ima dovoljno novca za isplatu plata i penzija.

Mali je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Privredne komore Markom Čadežom, saopštio da danas na računu budžeta ima 168,2 milijarde dinara.

"Nemamo toliko novca inače, ali uvek smo poslednjih nedelja imali između 160 i 170 milijarda dinara na računu. Mi smo apsolutno likvidni, stabilni imamo dovoljno novca da isplaćujemo plate i penzije", objasnio je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

"Rad u tri smene"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom hirurških maski i sredstava za dezinfekciju o tome kako država može da im pomogne da povećaju proizvodne kapacitete.

Predstavnici većine kompanija istakli su da će organizovati rad u tri smene kako bi odgovorili na povećane potrebe za sredstvima za dezinfekciju na tržištu, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Bez izuzetka poštujte zabranu javnih okupljanja"

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je sve ustanove kulture, vlasnike prostora u kojima se odigravaju kulturni događaji i organizatore programa i manifestacija u Srbiji da bez  izuzetka poštuju odluku Vlade o zabrani javnih okupljanja više od 100 ljudi u zatvorenim prostorima.

Zabrana Vlade Srbije odnosi se na sva dešavanja za više od 100 okupljenih uključujući publiku, u zatvorenim prostorima na teritoriji cele zemlje, aktere na sceni, zaposlene u ustanovi kulture i organizatore.

Najvažnije vesti o koronavirusu:

NOVI BILANS U SRBIJI: Zaraženo 19 osoba, zatvaraju se granični prelazi

MERE ZA BEOGRAD: Odlučeno da li se zatvaraju škole i vrtići

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve