Biznis
13.10.2021. 10:09
Tanjug

Energetska kriza

U Kini cene uglja otišle u nebo

Ugalj
Izvor: Shutterstock

Cene termalnog uglja u Kini skočile su do rekordnih nivoa, jer su nedavne poplave u glavnoj provinciji za proizvodnju uglja Šansi pogoršale krizu s ponudom, a i nova odluka Pekinga da liberalizuje cene električne energije doprinela je povećanju tražnje proizvođača struje za tim energentom.

Kina, najveći potrošač uglja na svetu, bori se sa energetskom krizom izazvanom nestašsicama struje i rekordno visokim cenama goriva. Vlada je preduzela niz koraka za povećanje proizvodnje uglja i upravljanje tražnjom za električnom energijom u industrijskim pogonima, prenosi Rojters.

Lokalne vlasti Šansija i unutrašnje Mongolije, regiona koji su najveći proizvođači uglja, naložile rukovodstvima oko 200 rudnika da povećaju proizvodnju, ali su neprestana kiše poplavile 60 rudnika u Šansiju. Četiri rudnika, ukupnih proizvodnih kapaceiteta od 4,8 miliona tona godišnje, i dalje su zatvorena, rekao je je juče jedan zvaničnik iz Šansija na konferenciji za novinare.

Cena januarskih fjučersa termalnog uglja na trgovanju u DŽengdžou porasla je jutros za 8,0 posto na 1.781 juana (276 dolara) po toni rano, a od početka godine do sada je uzletela za ogromnih 124 procenta. Novembarski fjučersi su takođe poskupeli za 9,4 odsto, na preko 1.800 juana (280 dolara).

Do skoka cena uglja u Kini dolazi samo dan nakon što je Peking najavio da će elektrane moći da naplaćuju komercijalnim potrošačima tržišnu cenu električne energije, umesto po fiksnim kao što je to bio slučaj ranije.

Zaokret u politici cena struje, od kojeg se očekuje da će podstaći veću proizvodnju energije iz uglja, poslednja je u nizu mera osmišljenih da se ublaži kriza s nestašicom električne energije koja je primorala neke pokrajine u Kini da ograniče postrošnju struje poslednjih nedelja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Prestati sa ulaganjem u naftu, ugalj i gas!"
Ugalj

Prljava energija

21.07.2021. 14:48

"Prestati sa ulaganjem u naftu, ugalj i gas!"

Ne postoji potreba za novim investiranjem u fosilna goriva ako želimo da dostignemo postavljene klimatske ciljeve, apelovano je sa sastanka eksperata u Londonu.
Close
Vremenska prognoza
mist
20°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve