Biznis
14.04.2021. 12:26
R. E. / Index.hr

Lenovo prvo na tržištu

Zbog korone snažno skočila isporuka kompjutera

kompjuter, tehnologija
Izvor: Shutterstock

Globalne isporuke računara porasle su u prvom tromesečju najbržim tempom u poslednje dve decenije jer su brojne vlade u koronakrizi organizovale online nastavu i podsticale rad na daljinu, pokazuje istraživanje kompanije Gartner.

Ukupno je u prva tri ovogodišnja meseca isporučeno 69.9 miliona računara, što je 32 odsto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, piše Index. hr.

Kineski proizvođač  "Lenovo" preuzelo je vodeću poziciju na tržištu s 25.1 posto udela, a slede ga HP, Dell Technologies, Apple i Acer, stoji u izveštaju.

U Gartneru ističu da skok isporuka treba posmatrati kroz prizmu prošlogodišnjih pandemijskih ograničenja i nestašice čipova.

kompjuter, tehnologija
Izvor: Shutterstock

"Da početkom 2020. godine nije zavladao haos pri isporukama, rast u ovom kvartalu mogao je biti niži", rekla je direktorka istraživanja u Gartneru Mikako Kitagawa.

Utrostručena potražnju za Google-ovim Chromebookom

Kompanija odvojeno ističe i utrostručenu potražnju za Google-ovim Chromebookom u prvom tromesečju zahvaljujući velikoj potražnji obrazovnih institucija u Severnoj Americi. Chromebook nije uključen u analizu.

"Sve i dalje upućuje na zaključak da bi potražnja za računarima mogla da ostane snažna čak i nakon ublažavanja ograničenja", napominju u Gartneru

U prvom fazi nedostatak čipova pogodio je automobilsku industriju, a sada utiče i na proizvodnju potrošačke elektronike i bele tehnike, uključujući pametne telefone, hladnjake i mikrotalasne.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
10.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve