(FOTO) IMA 17. GODINA, A VEĆ UŠLA U SVET LETENJA: Ovo je Nikolina, najmlađi pilot na nebu Srbije

(FOTO) IMA 17. GODINA, A VEĆ UŠLA U SVET LETENJA: Ovo je Nikolina, najmlađi pilot na nebu Srbije


Nikolina Adamov (17) iz Aero kluba „Kikinda“, jedna je od najmlađih pilota privatnog aviona. Ova učenica Vazduhoplovne akademije u Beogradu nedavno je ušla u svet sportskih pilota tako što je dobila međunarodnu dozvolu privatnog pilota.

Zahvaljujući svome ocu, Niku Adamovom, jedanom od najuspešnijih srpskih sportskih pilota, od malih nogu je imala kontakt sa letenjem.

– Prvi put sam se vozila avionom sa četiri godine. Kasnije sam počela da se takmičim u raketnom modelarstvu. Kada sam birala srednju školu, znala sam da sam zaljubljena u  letenje pa sam zato upisala Vazduhoplovnu akademiju – opisuje nam Nikolina kako je počela sa „avionima“.

Николина Адамов са оцем Ником Адамов u avionu

– Teorijski deo PPL (A)-a sam završila u svojoj srednjoj školi. Praktičan deo sam završila u mom rodnom gradu Kikindi, gde sam ostvarila nalet od preko 45 sati. Naučila sam kako odreagovati u slučaju otkaza motora i najvažnije segmente – poletanje i sletanje – Na završnom ispitu letela je od Kikinde do Novog Sada i nazad.

Nikolina s aosvojenim trofejima na raketno modelarskom takmičenju

Sa svojom mlađom sestrom Majom je prvi put nastupila 2014. godine na državnom prvenstvu u raketnom modelarstvu.

Kao najveći uspeh ističe Ljubljana kup 2015. godine i 2017. godine, kada je osvojila zlato u juniorskoj konkurenciji i treće mesto u seniorskoj.

– Planiram da završim fakultet, a sa završetkom svih školovanja, da se zaposlim za početak u našoj avio kompaniji, a zatim u nekoj većoj inostranoj – kaže Natalija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar