Ekonomija
18.02.2018. 12:17
DR Borislav Agapijev

EKONOMSKA ANALIZA DR BORISLAV AGAPIJEV: Vudu vradžbine i oporavak berze

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bura na tržištima kapitala u svetu je malo popustila, bar na prvi pogled, ali daleko od toga da ćemo nastaviti kao da se ništa nije dogodilo. Takozvana tehnička šteta je već naneta, što se vidi i na grafikonima doskorašnjeg neprestanog rasta koji su odjednom postali mnogo ružna stvarnost. Na prvi pogled to deluje čudno, čak smešno: kakve veze imaju izgledi grafikona rasta s toliko ozbiljnim stvarima kao što je investiranje, ali iznenađujući odgovor je da i te kako imaju uticaja.

Za razliku od klasične ortodoksne teorije ekonomskih tržišta, koja tvrdi da su ona efikasna i da su cene uvek formirane na osnovu fundamentalnih parametara kao što su projekcije profita, uvek je postojala vrlo jaka struja koja se kosi sa prethodnim i koja tvrdi da je veliki, čak presudan, deo ponašanja učesnika na tržištima i berzama vođen iracionalnim i instiktivnim, što mnogo zavisi od psihologije mase. To se na tržištima kapitala zove „tehnička analiza", mada je to pomalo smešan izraz pošto ta analiza nije preterano tehnička, nego se zasniva na identifikaciji oblika grafikona koji imaju čudne nazive tipa „šolja i držač", „glava i ramena" itd., kao i na prepoznavanju linearnih trendova i kanala između tih linija. Iako se uvek smatrala kao mala vudu praksa, maltene na granici gatanja i vračanja, tehnička analiza je uvek imala mnogo pobornika, čak i u krugovima aktivnih igrača koji veruju u teoriju efikasnih tržišta.

Drugim rečima, velika šteta je naneta psihologiji mase koja je vladala tržištima kapitala već više o godinu dana i koja je verovala u neprestani i neograničeni rast. U sledećih nedelju-dve ćemo imati priliku da vidimo koliko će uspeti da se oporavi od šoka nedavnog pada. Iz perspektive najgramzljivijih igrača, koji su čvrsto u kampu neograničene pohlepe, želja je naravno da se sve vrati što brže na staro i da počne novi niz skokova berze i profita.

Tako je, na primer, bilo u avgustu 2015, kada se desila epizoda pada kineskih tržišta i vrednosti kineske valute.

Ispostavilo se da je ta epizoda bila privremena i kratkotrajna i da se prava fešta događala tek posle toga pa sve donedavno. Međutim, brzi oporavak i vraćanje na staro neće biti jednostavni pošto je ovaj pad bio veći i jači, a iskusni igrači znaju da su brzi skokovi u takvim situacijama vrlo opasni jer daju privid naivnijim igračima da se odmah vrate u igru sa ostatkom novca, koje prepredeniji nameravaju da im uzmu daljom prodajom.

Zato je u ovakvim situacijama veoma bitno da li će brzi skok posle velikog pada dostići prethodni vrh. Ako se to ne dogodi, što se zove „propali oporavak", to se smatra za veoma ozbiljan i jasan pokazatelj da se priča potpuno promenila i da je nastupio novi negativni trend. U takvim slučajevima je česta praksa da sledeći talas prodaje i pada bude još grublji i brutalniji od prvog.
Uz sve ovo, vetar koji duva u lice i ide protiv berze jesu kamate, koje se stalno naziru u pozadini svih ovih događanja.

Kao što je „Ekspres" u prethodnim izveštajima iz Silicijumske doline pisao, zbog njih se sve ovo i desilo. U ime ilustracije koliko je kamatna politika bitna govori činjenica da je predsednik SAD Donald Tramp upravo objavio veliki plan oporavka američke nacionalne infrastrukture puteva i mostova, u ogromnom iznosu od 1.500 milijardi dolara. Međutim, ta brojka je samo prividna pošto će samo 200 milijardi obezbediti savezna vlada, dok se ostatak očekuje od pojedinačnih američkih država i privatnog sektora. Dve stotine milijardi dolara je, naravno, ozbiljna suma, međutim, ona je manja od cene koja se već plaća u Americi svake godine na ime povećanih kamata na ogromni dug od 20.000 milijardi dolara. Svaki procenat porasta kamate na takav dug jednak je upravo objavljenoj saveznoj investiciji!

Takođe je dobro vreme da pomenemo kriptovalute, koje padaju, ali se još uvek drže. Kao što smo rekli, faze pada su prirodne na tržištima svih oblika kapitala, i one su testovi imovinskih klasa i njihovog kvaliteta i trajnosti. Pored tržišnih padova, uvek ima i drugih vesti u vezi s njima. Jedna od njih, na prvi pogled šokantna, jeaste predlog da se u američkoj državi Arizoni dopusti plaćanje poreza kriptovalutama! Takva vest je na prvi pogled neverovatna i bez presedana u svetu, i ako hoćete veoma začuđujuća, uzimajući u obzir da je većina državnih institucija u svetu protiv kriptovaluta.

Međutim, stara izreka kaže da politika pravi iznenađujuće ljubavnike, pa je tako i ovaj predlog, koji je već izglasan i tek bi trebalo da stupi na snagu, motivisan političkim razlozima jer je Arizona poznata republikanska država koja je uvek bila protiv velike moći savezne vlade u Vašingtonu. Ovakva odluka bila bi vrsta kontre na zadatu temu. Ima i drugih sličnih primera. Postoji i predlog da se u američkoj državi Juta porezi mogu plaćati zlatom umesto papirnim novcem, kao i odluka u Teksasu da njihovi zlatni fondovi moraju biti fizički locirani u Teksasu.

U svakom slučaju, avanture na berzi se nastavljaju, zajedno sa svim velikim posledicama i previranjima u tokovima novca i kapitala. Kao i uvek, mi ćemo nastaviti da vas obaveštavamo o događanjima, bez šminke i praznih reči koje, nažalost, preovladavaju u velikom delu svetskih finansijskih medija.

NE PROPUSTITE:

DR BORISLAV AGAPIJEV: Iz blagostanja u haos

SPECIJALNO ZA EKSPRES IZ SILICIJUMSKE DOLINE DR BORISLAV AGAPIJEV: Zemljotres na tržištu kapitala

DR BORISLAV AGAPIJEV: „Pijani” baroni izazivaju finansijsku krizu

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve