Ekonomija
30.04.2018. 10:11
Rade Jerinić

RECI HIP(OL), PA IZVUCI PARE!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Jedan od nekad najjačih hemijskih giganata -fabrika „Hipol" iz Odžaka postala je igračka za isisavanje miliona otkako je u rukama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), odnosno njenog zastupnika Dejana Tomaševića.

Možda je suvišno stalno ponavljati šta se sve radi u toj firmi. Ali nije zgoreg podsetiti se na podugački spisak kad god se doda novi marifetluk. Proizvodnja jedva da funkcioniše, fabrika ne isplaćuje potraživanja poveriocu „Euro gasu" od 2,5 milijardi dinara, iako je stečaj otvoren marta 2017, i to na predlog kompanije. Blokiraju se i potraživanja „Hipola", a njegova kupovina namešta se hrvatsko-švajcarskom privredniku Jozi Luburiću.

A šta se još u toj fabrici radi? Izbegava se plaćanje poreza državi. Naime, Poreska uprava -filijala Odžaci uputila je dopis Državnom pravobranilaštvu -Odeljenje u Subotici u kojem navodi da nema primedbe na izveštaj Odbora poverilaca od 30. marta 2018. godine i da poreski obveznik, odnosno stečajni dužnik „Hipol" u periodima tokom 2017. nije podnosio poreske prijave za utvrđivanje poreza na dobit i poreske bilanse.

„S obzirom na iskazane podatke o ostvarenoj dobiti po finansijskim izveštajima, postoji bojazan da bi u ovom slučaju mogao ostati neiskazan i nenaplaćen javni prihod (porez na dobit), čime bi Budžet Republike Srbije bio oštećen. Poreska uprava -filijala Odžaci je povodom navedenog u skladu sa članom 45 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji dana 27. 9. 2017. godine uputila poreskom obvezniku više zahteva za dostavu informacija u kojima je obvezniku dala rok od pet dana da otkloni navedene propuste i dostavi tražene prijave preko portala Poreske uprave u elektronskom obliku. Poreski obveznik nije postupio po traženim zahtevima Poreske uprave -filijala Odžaci, niti dostavio bilo kakvu pisanu informaciju povodom ovog pitanja. Zbog navedenog molimo da preduzmete poslove iz vaše nadležnosti kako bi se otklonili navedeni propusti i izbegle mogućnosti da se navedeni poreski oblik ne evidentira i ne naplati", navodi se u dokumentu u koji je „Ekspres" imao uvid.

Kako saznajemo, „Hipol" je izbegao da dostavi Poreskoj upravi u Odžacima prijavu poreza na dobit preduzeća i poreski bilans za periode od 1. januara do 17. januara 2017. godine, od 18. januara do 23. marta 2017. godine i od 24. marta, dana kada je odlukom Privrednog suda u Somboru Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) određena za stečajnog upravnika.

Međutim, ALSU, odnosno njen stečajni upravnik Dejan Tomašević, početkom 2017. je već bio u hemijskoj fabrici, s obzirom na to da je privremeni stečaj na zahtev A banke počeo još 25. aprila 2016.

Poreska uprava je Dejanu Tomaševiću poslala zahtev za dostavljanje informacija, ali odgovor nikada nije stigao.

-Stečajni upravnik je dužan da u roku od 30 dana od dana preuzimanja imovine i prava stečajnog dužnika sastavi početni stečajni bilans u kojem će navesti i uporediti aktivu i pasivu stečajnog dužnika. Na predlog stečajnog upravnika, stečajni sudija može produžiti rok iz opravdanih razloga, ali najviše za pet dana. Stečajni upravnik je dužan da podnese sudu i odboru poverilaca početni stečajni bilans sa izveštajem o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika s procenom mogućnosti reorganizacije najkasnije pet dana pre dana održavanja poverilačkog ročišta -navela je Poreska uprava, upozorivši da je nepostupanje po zakonu prekršaj.

Ukoliko se sumnja Poreske uprave ispostavi kao osnovana, onda bi se stečajni upravnik, odnosno poverenik ALSU Dejan Tomašević, mogao naći u situaciji da odgovara za krivično delo utaje poreza, što je naprosto neverovatno. Ako se sagledavaju troškovi poslovanja preduzeća „Hipol", treba uzeti u obzir da je pomenuto preduzeće iznajmilo svoje proizvodne kapacitete i da stoga u svom poslovanju ne trpi rizik i ne nabavlja skupocenu sirovinu, već praktično ima samo troškove zarada zaposlenih i nabavke energenata i ostalih repromaterijala neophodnih za proces proizvodnje. O tome govori i dokument u koji je „Ekspres" imao uvid, odnosno preliminarni izveštaj o poslovanju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Ekspres

„Hipol" A.D. u stečaju, koji je sačinjen i odobren po nalogu Dejana Tomaševića i upućen sudu. U njemu stoji da je za period od aprila 2017. godine do marta 2018. godine, kada se odbiju svi troškovi poslovanja, „Hipol" na dobitku tačno 1.333.422,00 evra. U pomenutom periodu ukupan prihod je bio 8.932.512,00 evra, a rashod 7.599.090,00 evra. Dakle, poslovni rezultat je pozitivan za više od 1,3 miliona evra. U pomenutom izveštaju se nigde ne spominje da li je u poslovanju plaćen bilo kakav porez Republici Srbiji.

Kao i Poreska uprava, i redakcija „Ekspresa" ostala je bez odgovora Dejana Tomaševića, koji do zaključenja ovog broja nije bio dostupan na broj poznat redakciji.

Uprkos upozorenjima, konstantno uništavanje „Hipola" ne prestaje, a sve u svrhu prodaje tog preduzeća gore pomenutom Jozi Luburiću. Kako smo već pisali, Dejan Tomašević radi na tome da kompanija pripadne Luburiću, čiji ljudi upravljaju firmom „Polimer Chemical AG", sa poslovanjem u Švajcarskoj. Luburić je, naime, tražio od Ministarstva privrede „Hipol" u zakup, i to po modelu BIP, što znači da bi zadržao radnike i preuzeo posao dorade, ali po većoj ceni. Luburić je, inače, vlasnik srpske kompanije „Aroma začini" iz Futoga, a do nje je došao tako što je iz stečaja kupio imovinu i opremu nekadašnje „Arome" A.D. Zvuči poznato? Povrh svega, stečaj je, gle čuda, vodio upravnik Nikola Šumar, inače porodični prijatelj, upućeni kažu i kum, kao i blizak Tomaševićev saradnik.

Konačno, dolazimo do poslednje karike u ovom lancu nameštaljke, odnosno do državnog sekretara iz Ministarstva privrede -Dragana Stevanovića, poznatijeg po nadimku Boske, ali i po konobarskoj karijeri ako je verovati socijalistima koji su po njemu svojevremeno opleli. Zamršeno klupko za koje treba samo povući pravi konac.

NE PROPUSTITE:

EKSPRES ISTRAŽUJE: Kako je opljačkan Hipol

SLUČAJ „HIPOL“ NESTAJANJE STOTINA MILIONA EVRA

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve