Hronika
24.02.2023. 14:06
R. E.

Glavni pretres

Šta je "konkludentna poruka" zbog koje je prekinuto suđenje Belivukovom klanu

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Današnje suđenje Belivukovoj grupi na kratko je prekinuto, jer se jedna od advokatica požalila da joj optuženi šalje "konkludentne poruke". Šta to tačno znači?

Advokatica koja zastupa porodicu oštećenog Gorana Veličkovića, Vesna Golubović, je tokom prvog dela glavnog pretresa zatražila od sudskog veća da se pretres prekine jer joj Veljko Belivuk upućuje "konkludentne poruke“.

Radi se o pravnom terminu koji označava prećutnu izjavu, koja je učinjena "konkludentnim radnjama".

U pitanju su radnje koje nisu neposredna, direktna, rečima ili pismeno izražena izjava volje, ali predstavljaju ponašanje iz kojeg se može posredno, ali sa sigurnošću, uzimajući u obzir okolnosti, izvesti zaključak da lice njima izražava volju za obavljanje određene pravne radnje.

Na primer, kada neki ugovor, koji je potpisan na godinu dana, istekne, a zakupac nastavi da koristi određenu stvar, pri čemu se zakupodavac tome ne protivi, ugovor se produžava bez formalnog potpisivanja novog. Tu je reč o konkludentnoj radnji.

Dakle, zakupodavac je "konkludirao" (zaključio) da zakupac želi da nastavi da koristi uslugu.

Iz svega proizilazi da je advokatica Golubović tražila prekid saslušanja jer joj okrivljeni Vejko Belivuk upućuje posredne poruke svojim iskazom, a ne direktne izjave. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Crnogorski Doni Brasko
Istraga

Otkriće Evropola

14.05.2022. 06:10

Crnogorski Doni Brasko

Crnogorsku policiju i pravosuđe, posle afere u kojoj su objavljeni razgovori Miloša Medenice sa "Skaj“ aplikacije, u kojima se on povezuje sa švercom cigareta i kokaina, a posle koje je uhapšena njegova majka Vesna Medenica, bivša predsednica Vrhovnog suda, trese nova afera.
Close
Vremenska prognoza
mist
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve