Hronika
01.02.2022. 07:05
Ekipa Hronike

Likvidacija u Atini

Veljko Belivuk odgovoran za još dva ubistva?

Pištolj, ubistvo, ubica
Izvor: Shutterstock

Srpski i grčki istražitelji koji rade na rasvetljavanju ubistava vođe škaljarskog klana Igora Dedovića (43) i njegovog saradnika Stevana Stamatovića (43) u Atini, prema nezvaničnim informacijama, prikupili su dokaze koji vode do Veljka Belivuka, odnosno kavačkog klana.

Devetnaestog januara navršilo se tačno dve godine od ovog mafijaškog ubistva u atinskom restoranu "Vaskopula“. Zločin zvanično još nije rešen, ali je opsežna istraga dovela do novih dokaza, zbog kojih se očekuje da ova dvostruka likvidacija bude uskoro rasvetljena.

Prema nezvaničnim saznanjima, tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić se još u septembru prošle godine sastao sa predstavnicima grčke policije sa kojima je razmenio saznanja o ovom slučaju, a u istragu je uključena i policija Crne Gore.

U istrazi je otkriveno da je u momentu likvidacije Veljko Belivuk bio upravo u Atini, kao i da je za sobom ostavio neoborivi dokaz – poziv koji je sa svog telefona uputio sa aerodroma u Atini, neposredno pred povratak u Beograd.

Ono što se, prema za sada nezvaničnim informacijama, proverava jeste da li su među četvoricom likvidatora bili Nikola Vušović, koji je poznatiji kao Džoni sa Vračara ili Ćopavi, a koji je navodno posle hapšenja Belivuka trebalo da u ime kavačkog klana preuzme rukovođenje srpskim podzemljem.

Inače, Vušović je nadimak Ćopavi dobio nakon što ga je Lazar Vukićević, koji je ubijen u "klanici“ u Ritopeku, ranio u nogu, a ključni detalj koji ga dovodi u vezu sa likvidacijom u Atini jeste svedočenje očevidaca, gostiju iz restorana, koji su tvrdili da je jedan od ubica šepao na jednu nogu. Osim Vušovića, ispituje se i da li je u likvidaciji učestvovao i Ljubomir Lainović, inače sin ubijenog Novosađanina, Branislava Lainovića Dugog. Ljubomiru Lainoviću se svaki trag gubi nekoliko meseci posle zločina u Atini.

Ukoliko se dokaže veza klana Veljka Belivuka sa dvostrukim ubistvom u Atini, ovoj grupi na teret će se staviti ukupno sedam zločina.

Istraga
Izvor: Shutterstock

Policija inače veruje da su Dedović i Stamatović ubijeni po nalogu Radoja Zvicera, a postoje indicije i da su Belivuk i Miljković, navodno, posle ova dva ubistva u Atini dobili nalog da idu na Krf da ubiju Baranina Alana Kožara i Damira Hadžića iz Užica. Oni su isto važili za bezbednosno interesantne osobe, bliske "škaljarcima“ i Filipu Koraću.

Igor Dedović i Stevan Stamatović su kobnog 19. januara 2020. godine u restoranu "Vaskopula“ u Atini sedeli sa ženama i decom za stolom. Tačnije, sa devetogodišnjim dečakom i šestogodišnjom devojčicom. U restoran su ušetala četvorica muškaraca maskirana kapuljačama i šalovima. Prišli su stolu, izgovorili nekoliko reči na srpskom jeziku i počeli da pucaju. Dedović i Stamatović su podlegli povredama, a Stamatovićeva žena dobila je metak u butinu, nakon čega je hospitalizovana.

Dvostruko ubistvo dogodilo se naočigled brojnih očevidaca, izvršioce su snimile kamere.

"Ubice su, prema opisu očevidaca, izgledali kao vojnici. U lokal su ušetali u crnim pantalonama, sa šalovima preko lica i okružili sto. Bili su precizni. Čim su završili s pucnjavom, okrenuli su se i izašli“, pisali su grčki mediji.

Kožar i Hadžić ubijeni su krajem jula 2020. na parkingu ispred vile koju su iznajmili na Krfu. Ni njihovo ubistvo do sada nije rasvetljeno.

 

POKUŠAJ DVOSTRUKOG UBISTVA

Ubijeni Igor Dedović, zajedno sa braćom Jovicom i Igorom Vukotićem, važio je za vođu škaljarskog klana iz Kotora. Za Dedovićem je Crna Gora svojevremeno raspisala poternicu zbog pokušaja dvostrukog ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića bliskih kavačkom klanu krajem marta 2016. u Kotoru. Za to delo Crna Gora tražila je od Srbije izručenje Jovice Vukotića. Stevan Stamatović važio je za vođu Zagoričana, kriminalne grupe iz Podgorice koja je blisko sarađivala sa škaljarskim klanom. Ubijeni Stamatović srpskoj javnosti postao je poznat u istrazi ubistva Aleksandra Stankovića 13. oktobra 2016, jer je navodno tog dana bio u Beogradu, nakon čega se vratio u Podgoricu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Belivukova kula od karata: Sve više svedoka saradnika
Snajper 14.12.2021.

Još dve ponude na stolu

15.12.2021. 07:05

Belivukova kula od karata: Sve više svedoka saradnika

Pored Bojana Hrvatina, koji je svojim svedočenjem do sada kao pripadnik kriminalne grupe Veljka Belivuka najviše doprineo istrazi protiv ovog klana, Tužilaštvu za organizovani kriminal saradnju su ponudila još dvojica optuženih. Sa njima se trenutno vode pregovori, a u slučaju da Tužilaštvo prihvati ponuđenu saradnju, oni bi mogli da postanu svedoci okrivljeni i da na osnovu toga dobiju i blažu kaznu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve